Ministerul Finanţelor: România a înregistrat un deficit bugetar de 3,69 miliarde de lei, în ianuarie 2021

Ministerul Finanţelor: România a înregistrat un deficit bugetar de 3,69 miliarde de lei, în ianuarie 2021

FOTO: Shutterstock

Execuţia bugetului general consolidat în luna ianuarie 2021 s-a încheiat cu un deficit de 3,69 miliarde de lei (0,33% din PIB), arată datele publicate, marţi seară, de Ministerul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, sume în valoare de 2,29 miliarde de lei (0,2% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.
 
Astfel, în luna ianuarie a acestui an restituirile de TVA au fost cu 1,03 miliarde de lei mai mari decât nivelul lunii ianuarie 2020 pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, iar cheltuielile de investiţii au fost cu 0,39 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 0,86 miliarde de lei.
 
Conform datelor publicate, veniturile bugetului general consolidat au însumat 29,18 miliarde de lei în ianuarie 2021, cu 5,9% peste nivelul încasat în luna similară a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au stagnat la 2,6% din PIB.
 
”Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluţii pozitive (în principal fonduri europene, venituri nefiscale, precum şi încasările din contribuţii de asigurări, impozit pe venit şi profit), mai puţin veniturile din TVA, care au consemnat o scădere, însă pe fondul accelerării restituirilor de TVA pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat.”, transmite Ministerul Finanţelor. 
 
Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 2,44 miliarde de lei în luna ianuarie, consemnând o creştere de 6,8% (an/an). 
 
Contribuţiile de asigurări au totalizat 10,35 miliarde de lei în ianuarie, înregistrând o creştere de 3,7% (an/an). 
Încasările nete din TVA au înregistrat 6,05 miliarde de lei lei în ianuarie, în scădere cu 9,4% comparativ cu nivelul înregistrat în luna similară a anului trecut.
 
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii au totalizat 1,74 mld lei în luna ianuarie, în creştere cu 55,7% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut.
 
De asemenea, conform datelor Ministerului de Finanţelor, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 32,87 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 17,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. 
Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 0,2 puncte procentuale de la 2,7% din PIB în luna ianuarie 2020 la 2,9% din PIB în luna ianurie 2021. 
 
”Majorarea cheltuielilor este determinată şi de continuarea măsurilor cu caracter excepţional, în domeniul social şi economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei (863,0 mil lei).”, transmite sursa citată.
 
Cheltuielile de personal au însumat 9,15 miliarde de lei, în creştere cu 8,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Din total cheltuielilor de personal, plăţile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 43,1 milioane lei.
 
Totodată, cheltuielile cu bunuri şi servicii  au fost 3,88 miliarde de lei, în creştere cu 20,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.  
 
Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 13,82 miliarde de lei în creştere cu 16,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările