Minerii ameninţă că îşi vor apăra locurile de muncă. Declaraţia lui Orban care i-a provocat

Minerii ameninţă că îşi vor apăra locurile de
muncă. Declaraţia lui Orban care i-a provocat

Minerii susţin că vor rămâne fără locuri de muncă, după ce premierul Ludovic Orban a declarat că doreşte trecerea de pe cărbune pe gaz a Complexului Energetic Oltenia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Manu Tomescu, vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, a scris pe Facebook: „Este pentru prima dată când un prim-ministru al României declară că va renunţa la producţia energiei pe cărbune! Tot atât de clar ar trebui să ne spună şi ce măsuri sociale şi economice va lua Guvernul României, în contextul zecilor de mii de locuri de muncă care vor dispărea în urma renunţării la producerea energiei electrice pe bază de cărbune!”

Sindicaliştii cer guvernaţilor măsuri pentru a atenua impactul social din următorii ani şi anunţă că îşi vor „apăra” locurile de muncă.

„Oamenii sunt nemulţumiţi, îngrijoraţi, pentru că, dacă vor rămâne fără locuri de muncă, nu au alternativă aici la noi, în Oltenia. S-au pierdut de-a lungul timpului, 8.000 de locuri de muncă aici, mai avem puţin peste 12.000”, a spus vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, miercuri, la Antena 3.

În ce priveşte declaraţiile premierului, „ei spun că vor trece câteva grupuri energetice de pe cărbun pe gaz, dar tot se vor pierde locuri de muncă în partea minieră. Vor mai rămâne câteva locuri de muncă în termocentrale care vor fi trecute pe gaz, dar foarte puţine”.

Această decizie „ar însemna pentru noi sărăcie maximă, pentru că aici este o lipsă acută de locuri de muncă, mai ales în Gorj, unde este inima mineritului de suprafaţă”, a adăugat Manu Tomescu.

„Dincolo de asta, noi mai avem o supărare foarte mare. În acest timp, în care noi rămânem fără locuri de muncă, pentru că statul român şi-au luat acele angajamente în Uniunea Europeană, pentru a reduce polurea, la ora actuală, România importă energie electrică de la sârbi, ucraineni, ţări care sunt în afara UE, şi ţări care produc energie electrică pe cărbune.

Cu alte cuvinte, pe românii tăi îi laşi fără locuri de muncă, îi trimişi acasă, dar în acelaşi timp, prin legile date la noi în România, se importă energie electrică, culmea, tot pe bază de cărbune”, a explicat liderul sindical Manu Tomescu, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la Digi24, că este necesară trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, în contextul în care Uniunea Europeană doreşte producţia de energie verde. Comisia a adoptat recent Comisia Europeană a adoptat în martie o propunere legislativă ce prevede atingerea unui nivel zero al emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2050, numită şi Green Deal.

 „Principala noastră direcţie de utilizare a banilor va fi în investiţii publice, o spun de acum, investiţii în infrastructura de transport, investiţii în infrastructura energetică.

Gândiţi-vă că vine Green Deal-ul peste noi. Noi va trebui, clar, să renunţăm la producţia energiei electrice pe cărbune. De asemenea, va trebui să creştem eficienţa energetică, randamentele şi pe capacităţile actuale care lucrează pe gaz.

E nevoie de proiecte ample de investiţii în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o ţară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică. Reactoarele 3 şi 4 sunt fundamentale, trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, trebuie să trecem la noile tipuri de energie”, a declarat Orban.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: