Măsuri în vederea implementării reformelor, analizate de Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR

Măsuri în vederea implementării reformelor, analizate de Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR

FOTO: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat joi, la Palatul Victoria, prima reuniune a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Oficialii Guvernului au discutat despre stadiul măsurilor iniţiate de statul român cu privire la reformele din cadrul PNRR şi au stabilit continuarea eforturilor pentru asigurarea unei bune implementări a acestui program.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor transmise de Guvernul României, în cadrul reuniunii a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
 
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat necesitatea accelerării  demersurilor şi a solicitat membrilor comitetului implicare şi determinare pentru ca România să beneficieze la maximul de aceste fonduri. 
 
Prim-ministrul a prezentat şi priorităţile acestui an pentru ducerea la îndeplinire a jaloanelor şi ţintelor asumate conform Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR.  
 
Acţiunile vor fi concentrate pe mai multe direcţii, cu termen de finalizare în primul trimestru: 
 
- definitivarea cadrului legislativ care guvernează sistemul de management şi control al fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, 
 
- definitivarea şi încheierea acordurilor de finanţare cu coordonatorii de reforme şi/sau investiţii,
 
 
- definitivarea cadrului procedural la nivelul întregului sistem de management şi control, 
 
- definitivarea operaţionalizării sistemului informatic al PNRR şi auditarea întregului sistem de management şi control pentru implementarea Planului.
 
Conform sursei citate, concret, în 2022, coordonatorii de reforme şi investiţii trebuie să îşi concentreze eforturile pentru finalizarea a 130 de jaloane şi ţinte asociate unui număr de 48 reforme şi respectiv 26 de investiţii. 
 
De asemenea, trebuie finalizate toate demersurile procedurale pentru ca cele 21 de jaloane aferente anului 2021 să fie considerate îndeplinite de către Comisie. 
 
„Având în vedere că neîndeplinirea unui jalon sau a unei ţinte în termenul stabilit, în conformitate cu prevederile Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR, duce la blocarea tranşelor de plată pentru întregul plan, solicit ferm coordonatorilor de reforme şi investiţii responsabilitate maximă pentru îndeplinirea cu prioritate a acestora”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
 
Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR are menirea de a iniţia eventualele măsuri necesare în cazul constatării unor întârzieri majore sau în cazul în care se remarcă necesitatea reevaluării unor obiective, analizând, inclusiv, situaţiile de modificare/înlocuire/eliminare a unor jaloane sau ţinte atinse anterior. 
 
De asemenea, la nivelul comitetului se pot pune în discuţie delimitările de finanţare între PNRR şi fondurile structurale şi de investiţii europene (FESI), fără a se aduce atingere principiului ireversibilităţii reformelor şi investiţiilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările