Managerii companiilor se aşteaptă la o creştere în construcţii şi comerţ în următoarele trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii companiilor estimează o tendinţă de creştere pentru intervalul iunie-august a activităţii în construcţii şi comerţ, precum şi un avans moderat în industria prelucrătoare şi servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit soldului conjunctural transmis de Institutul Naţional de Statistica (INS).

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru fabricarea băuturilor se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +52%)“, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Pentru preţurile produselor industriale şefii de firme estimează o relativă stabilitate în următoarele trei luni, la fel ca si pentru numărul salariaţilor în industria prelucrătoare.

În construcţii se preconizează o creştere a volumului producţiei şi una moderată a stocului de contracte şi comenzi, dar şi a preţurilor la lucrările de construcţii, în timp ce numărul de salariaţi ar urma să rămână stabil.

Comerţul cu amănuntul va consemna o creştere a activităţii în următoarele trei luni (sold conjunctural +22%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +26%). Pentru această industrie, numărul de salariaţi ar urma să se aprecieze moderat (sold conjunctural +9%). 

Managerii companiilor estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +9%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avansa moderat, însă numărul de salariaţi se va reduce tot "moderat". Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite