Isărescu sugerează că România ar putea să închidă actualul acord cu FMI fără o nouă înţelegere

Isărescu sugerează că România ar putea să închidă actualul acord cu FMI fără o nouă înţelegere

În cadrul misiunii FMI, condusă de Erik de Vrijer, care va veni la Bucureşti la 15 ianuarie, ar urma să fie negociate şi condiţiile unui nou acord FOTO presidency.ro

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat astăzi că încheierea "pozitivă" a actualului acrod cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în prima jumătate a acestui an va reprezenta un spaţiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013, lăsând să se înţeleagă că România ar putea să nu mai perfecteze o nouă înţelegere cu instituţia internaţională.

 

"Deocamdată trebuie să-l terminăm pe acesta. Şi terminarea lui, discutarea acestui acord în luna ianuarie a acestui an şi cu perspectiva de încheiere, probabil pozitivă, a acestui acord cândva în prima jumătate, cred că oferă un cadru suficient de bun de conlucrare pentru întreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrebat cum vede un nou acord cu FMI, potrivit Mediafax.
 
Şeful băncii centrale s-a eschivat să comenteze pe marginea unui nou acord, argumentând că nu se poate exprima întrucât nu este uzual să se discute înainte de terminarea negocierilor.
 
"Aşa că, vă rugăm cu delicateţe să aveţi ceva răbdare încă câteva săptămâni", a conchis Isărescu.
 
O misiune a FMI, condusă de Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.
 
România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.
 
Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să se finalizeze în lunile martie-aprilie ale acestui an.
 
Premierul Victor Ponta a declarat la votul de învestitură a Guvernului, în plenul Parlamentului, că Guvernul este hotărât să încheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială deoarece UE este în plină furtună economică, precizând că nu toate propunerile formulate de aceste instituţii sunt mereu perfecte, dar că un astfel de acord este important.
 
Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, însă, în luna noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere, care ar urma să fie închisă înainte de termen.
 
Totuşi, Mugur Isărescu declara în februarie 2012 că România ar trebui să nu mai încheie un nou acord cu FMI pentru că nu ar da un semnal bun pieţelor. 
 
„Ancora (acordul cu FMI - n.r.) rămâne pentru credibilitate. Rămâne suma de bani pentru dezvoltări exterioare României, care nu au putut să fie prevazute şi probabil că va trebui să ieşim şi din acest acord. Poate mai facem unul de acelaşi tip? Cel mai bine ar fi să ieşim din acest acord, ceea ce ar însemna că lucrurile merg bine şi nu mai avem nevoie de profesor. Dacă te mai lungeşti într-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun“, a spus Isărescu în februarie 2013.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările