Ion Sterian, Transgaz: De la aderare, nu s-au mai făcut investiţii pentru mărirea capacităţii de extracţie de gaze. La sfârşitul lui februarie va fi problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comandamentul de iarnă

Ion Sterian, directorul general al Transgaz (TGN), a avertizat joi că, deşi România are înmagazinate 3 miliarde de metri cubi de gaze, nu s-au mai făcut investiţii pentru mărirea capacităţii de extracţie încă de la aderarea ţării la UE.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a spus joi, la Comandamentul de Iarnă de la Guvern, că stocurile de gaze sunt aproape de 3 miliarde de metri cubi în depozite, scrie Financial Intelligence. De asemenea, el a spus că a verificat că stocurile de cărbune sunt în termocentrale: „Am verificat astăzi şi cu rezervele statului vizavi de stocurile de cărbune şi sunt în termocentrale. L-am întrebat de două, trei ori pe preşedintele rezervelor statului şi mi-a zis că sunt în termocentrale, deci nu în mină”.

Întrebat despre situaţia pe gaze, Ion Sterian a ridicat problema investiţiilor în capacităţile de extracţie din depozite: „De la aderarea României în UE, s-a vorbit prea puţin în ţara asta despre faptul că nu s-au făcut investiţiile necesare pentru mărirea capacităţii de extracţie din îmagazinare. Noi avem 3 miliarde mc în depozite, dar, la temperaturi medii pe ţară de -15 grade, patru – cinci zile, noi nu putem extrage decât o medie de 28 milioane de metri cubi de gaz. 32 milioane mc, la începutul ciclului de extracţie, şi circa 20, la sfârşitul lui februarie. Atunci va fi problema cea mai mare”.

Referitor la importuri, Ion Sterian a spus ca are o veste bună: „Dacă erau incertitudini până acum, în ipoteza că se opreşte tranzitul prin Ucraina, ieri, am semnat actul adiţional la acordul de interconectare cu Bulgaria pe Kardam-Negru Vodă, si putem importa până la 13,5 milioane de metri cubi pe zi.

Pe relaţia cu Ungaria, până la 7 milioane mc gaze pe zi, şi pe Ruse-Giurgiu, intre 2,4 si 4,2 milioane mc. Astfel, problema e rezolvata, indiferent ce se întâmplă cu Ucraina.

Dacă tranzitului prin Ucrana se menţine, mai putem importa 11 milioane mc pe zi, prin Medieşul Aurit”.

Ion Sterian a spus că a făcut o statistică pe ultimii 6 ani cu vârfurile de consum din România: „Dacă erau efectuate investiţiile în capacităţile de extracţie din înmagazinare,  azi, nu mai aveam nevoie de nicio moleculă de gaze din import, în perioade critice cu temperaturi medii de- 15 grade, 4-5 zile.”

Virgil Popescu a adăugat că a primit o informare de la preşedintele Depogaz ( principalul operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România), potrivit căreia problemele cu aceste investţii sunt cauzate de acţionarul Romgaz: „Adică Romgaz, care e acţionar la Depogaz, creează probleme Depogaz in a creste capacitatea de extragere. Conducerea Romgaz va fi chemată la discuţii”.

Premierul a solicitat ca ministrul să discute cu Romgaz şi Depogaz, pentru a rezolva situaţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite