Investitorii discreţi, dar esenţiali din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri belgieni derulează afaceri de amploare în ţara noastră, în special în construcţii, industrie extractivă şi transporturi, nefiind însă omise domenii precum comerţul şi agricultura. La capitolul corupţie, Belgia este naţiunea situată pe locul 15 din 175 de ţări, conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei din 2015 raportat de Transparency International.

Potrivit datelor oficiale ale autorităţilor, cele mai importante investiţii din ultimii ani sunt în domeniile: distribuţie (extinderea reţelei Mega Image a Delhaize Group), transporturi-logistică (Essers Group, Ploieşti West Business Park – Alinso Group, Interparking Group), echipamente aeronautice (Sonaca Aerospace), telecomunicatii (Wirefree Services Belgium), agroalimentar (INBev, Puratos, Martens), textile (Vlerick Group -Uco Tesatura, Drapantex), construcţii metalice si profile (Coilprofil, Joris Ide Group), angrenaje mecanice de transmisie (BMT, VCST Alba Iulia)), spume poliuretanice (Recticel Eurofoam), maşini unelte pentru prelucrarea metalului (LVD), componente din material plastic (Solvay), imobiliare (Vlerick Group- Brasov Business Park, SIG Invest, Centrimo).

Schimburile comerciale dintre România şi Belgia au depăşit şi anul trecut valoarea de 3 miliarde de euro, situaţie asemănătoare celei din 2017, când schimburile comerciale au însumat 3010.6 milioane euro, în creştere cu 12.58%.  Exportul de 1245.5 milioane euro - a reprezentat o creştere de 13.14% faţă de anul 2016, nivel superior exporturilor României în ţările UE (10,72%) şi celui al exporturilor totale ale României (9,15%).

Aproape 2% din exporturile româneşti ajung în Belgia

Din punct de vedere al destinaţiilor exportului românescu, Belgia se situează pe locul 13, cu o pondere de 1.99% în exportul românesc.

Importul în valoare de 1.765 milioane euro în anul 2017 a înregistrat o creştere de 12.19% faţă de anul 2016. Importurile din Belgia au o pondere de 2,33% în totalul importurilor româneşti, respectiv locul 15.

La 30 noiembrie 2018, schimburile comerciale au fost de 2,96 miliarde euro, reprezentând o creştere de 5.96% faţă de perioada de referinţă a anului 2017, din care exportul 1134.32 milioane euro, în scădere cu 3.32%, iar importul 1.83 miliarde euro, reprezentând o creştere de 12,64%, astfel că balanţa comercială  a înregistrat un deficit de 699.21 milioane euro.

Scurt istoric al tratatelor bilaterale

Schimburile comerciale ale României cu Belgia se derulează, în principal, în baza ”Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria şi României la Uniunea Europeană” semnat la Luxemburg in 25 aprilie 2005. In luna martie 1996 a fost semnat ”Acordul între Guvernul României şi Uniunea Economică Belgo – Luxemburgheză privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor”, intrat în vigoare în martie 2001, cu valabilitate pe o perioadă nedeterminată. 

La data de 1 ianuarie 1999 a intrat în vigoare “Convenţia între Guvernul României şi Guvernul Regatului Belgiei pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi capital” semnat de cele două părţi în octombrie 1996. 

România a mai încheiat, în iunie 1997, un “Acord de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Flamand”, iar în martie 2000, “Acordul de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Regiunii Valone şi Guvernul Comunităţii Franceze din Belgia”. 

În baza celor două acorduri îşi desfăşoară activitatea, din doi în doi ani, două Comisii mixte, România – Flandra, respectiv România – Valonia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite