Importăm normele metodologice pentru TVA la încasare din Suedia şi Slovenia. MFP: Nu inventăm roata

Normele metodologice privind plata TVA la încasare vor fi preluate din Suedia şi Slovenia, ţări care au identificat deja problemele ce pot apărea în implementare pentru că sistemul se aplică în mod obligatoriu din anul 2008, a declarat Liviu Voinea, secretar de stat în Finanţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Normele metodologice pentru plata TVA la încasare le luăm din Slovenia şi Suedia, cele două ţări europene care le aplică în mod obligatoriu din 2008. De la 1 ianuarie, probabil că vor fi şi alte state care vor aplica obligatoriu. Nu vrem să inventăm roata, preluăm de acolo normele, cu mici adaptări specifice pieţei locale", a spus Voinea, într-o declaraţie acordată Mediafax.

El a precizat că săptămâna viitoare va face o vizită în Slovenia, iar peste două săptămâni va merge în Suedia. Voinea a spus că scopul este să avem normele adoptate până la mijlocul lunii octombrie şi că dacă acestea nu nu ar fi funcţionat bine în Suedia sau Slovenia, ar fi fost abrogate.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.

Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările