IMM-urile cer plafonarea preţurilor energiei la nivelul din decembrie 2020

IMM-urile cer plafonarea preţurilor energiei la nivelul din decembrie 2020

Confederaţia Naţională a IMM-urilor cere  plafonarea preţurilor energiei la nivelul din decembrie 2020 pentru o perioadă de cel puţin 1 an, pentru a se putea corecta cadrul legislativ, astfel încât să poată fi depăşită actuala criză a preţurilor energiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative semnatare îşi exprimă îngrijorarea si sunt alarmate de criza energetică cu care România se confruntă., notează CNIPMMR într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului.
 
„Suntem constienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte.
 
Deoarece situaţia este datorată unui cumul de factori, printre care enumerăm:
 
 Liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională;
 Lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic;
 Lipsa mecanismelor de control aplicate preventic;
 
Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani).
 
În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise.
 
Solicitam de asemenea crearea unui Task Force national care in termen de maxim o luna sa vina cu solutii pe termen mediu si lung pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, iar aceste solutii sa se materializeze intr-un pact asumat de toate fortele politice si de partenerii sociali”, se menţionează în documentul citat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările