Hossu: Pactul PSD pentru bunăstare e ipocrit şi populist. Nu îi ajută pe toţi românii

Hossu: Pactul PSD pentru bunăstare e ipocrit şi populist. Nu îi ajută pe toţi românii

“Pactul pentru Bunăstarea Românilor propus de PSD: un document ipocrit, populist, care uită de o mare mare parte dintre cetăţeni şi ignoră probleme fundamentale, precum reformarea sistemului de impozitare şi modificarea legislaţiei muncii şi a dialogului social. Sunt doar elemente de susţinere a unui program electoral fără susţinere financiară”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Potrivit acestuia, documentul transmis de preşedintele Partidului Social Democrat partidelor politice şi partenerilor sociali îşi propune realizarea unui consens politic asupra unui set de măsuri pentru “creşterea nivelului de trai în România” şi angajamentul de a “nu aduce atingere în niciun fel bunăstării românilor”.
 
Doar că, atunci când vorbeşte despre “salariile românilor”, PSD se referă la respectarea parţială a drepturilor salariaţilor din sistemul public, lăsând ambiguu a se înţelege că vor fi în continuare îngheţate anumite drepturi salariale şi fără să menţioneze deloc salarizarea precară din sistemul economic, unde lipsa negocierii colective, blocată de legea 62 a dialogului social, menţine salariile la un nivel foarte scăzut.
 
Democraţia la locul de muncă, dreptul neîngrădit al lucrătorilor la asociere şi negociere colectivă sunt elemente care determină o distribuţie echilibrată a rezultatelor economice. Lipsa acestor mecanisme în România duce la polarizare, precarizare a lucrătorilor, degradarea condiţiilor de muncă şi migraţie. În ciuda uşoarei creşteri din ultimii doi ani a ponderii salariilor în PIB, determinate de creşterile din sectorul public, în România rezultatele economice sunt distribuite dezechilibrat, o treime câtre lucrători şi două treimi către capital, când proporţia firească ar fi invers.
 
Partidele politice nu arată nicio preocupare pentru modificarea actualului sistem de impozitare profund inechitabil prin cota unică şi prin plasarea întregii poveri fiscale pe salariaţi. În mod ipocrit, singura grijă a PSD-ului este de a menţine neschimbată impozitarea lucrătorilor independenţi, un sistem profund nedrept care-i împovărează pe cei cu venituri mici şi oferă în schimb înlesniri celor cu venituri mari şi foarte mari.
 
Propunerea şi conţinutul acestui pact ascunde un fapt absurd, cu care din păcate ne-am obişnuit într-atât încât devine greu de sesizat.
 
Un pact naţional în care să se agreeze aplicarea unor legi aflate în vigoare, adoptate de Parlament şi care se presupune că au trecut prin filtrul consultărilor şi dezbaterilor, arată cât de distorsionată este perspectiva politicienilor asupra procesului legislativ.
 
Un pact naţional ar trebui să aibă la bază un proiect de construcţie viitoare, o prioritizare sau concentrare a efortului naţional pe anumite priorităţi, ca spre exemplu educaţia, sănătatea sau pentru o reformă radicală a fiscalităţii, pentru creşterea etapizată a salariului minim şi reducerea treptată a inegalităţilor sociale, nu pentru aplicarea unor legi adoptate!
 
Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” reaminteşte partidelor politice parlamentare, atât celor de la guvernare, cât şi din opoziţie, că în cadrul UE, aşa cum prevede Tratatul de funcţionare al Uniunii, statele promovează dezvoltarea bazată pe o economie socială de piaţă, printr-o creştere economică echilibrată, cu un nivel înalt de protecţie şi măsuri care să realizeze justiţia socială.
 
Elementul de justiţie socială trebuie integrat structural în orice politică de reformă economică şi fiscală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: