Guvernul ia în calcul plafonarea preţurilor la energie electrică: preţurile vor fi reglementate temporar DOCUMENT

Guvernul ia în calcul plafonarea preţurilor la energie electrică: preţurile vor fi reglementate temporar DOCUMENT

FOTO Shutterstock

Guvernul ia în calcul plafonarea preţurilor la energie electrică pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei.

Proiectul de OUG are 56 de pagini şi transpune „corect şi complet” în legislaţia naţională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi care include, printre altele, dispoziţii privind modul în care autorităţile pot interveni în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei pentru clienţii casnici, desemnaţi vulnerabili sau nu, precum şi pentru IMM-uri.
 
"În scopul unei perioade de tranziţie în care să se instaureze sau să menţină o concurenţă efectivă între furnizori în ceea ce priveşte contractele de furnizare a energiei electrice şi să se ajungă la o stabilire a preţurilor cu amănuntul pe deplin eficace, bazată pe piaţă, pentru energia electrică, Guvernul, la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică", mai stipulează draftul de OUG. 
 
Şi acest tip de intervenţie trebuie să fie notificat Bruxelles-ului şi să respecte condiţiile enumerate mai sus.
 

Principalele reglementări

 

Prima plafonare a preţurilor ar putea avea loc la 3 luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

 
Pe de altă parte, noua lege a energiei ar prevedea posibilitatea preţurilor variabile („preţuri dinamice”) pe perioada de valabilitate a unui contract. Astfel că tarifele ar putea creşte (sau scădea) în funcţie de evoluţiile pieţei.
 
Totodată sunt prevăzute şi alte modificări ale pieţei cerute de furnizori, inclusiv pentru a putea administra riscurile prin instrumente derivate.
 

Plafonarea preţurilor va fi temporară

 
Guvernul va trebui să aştepte propunerea Autorităţii în Energie (ANRE) şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi să aibă avizul Consiliului Concurenţei pentru a „interveni în formarea preţurilor, pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.
 
Plafonarea se poate decide, de fapt, pentru toţi clienţii casnici, ca şi pentru microîntreprinderi.
 
Guvernul, „la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.
 
Intervenţia se va face „după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora”, potrivit proiectului de OUG.
 
„Oricare şi toate intervenţiile publice în formarea preţurilor pentru furnizarea energiei electrice trebuie:
să urmărească un interes economic general şi să nu depăşească ceea ce este necesar pentru a atinge acel interes economic general;
să fie clar definite, transparente, nediscriminatorii şi verificabile;
să garanteze accesul egal la clienţi al operatorilor economici din domeniul energiei din Uniune;
să fie limitate în timp şi proporţionale în ceea ce priveşte beneficiarii lor;
să nu conducă la costuri suplimentare pentru participanţii la piaţă într-un mod discriminatoriu”, prevede proiectul.
 
Notificarea trimisă la Comisia Europeană trebuie să explice:
 
motivele „pentru care obiectivul urmărit (prin intervenţie) nu putea fi atins într-o măsură satisfăcătoare cu ajutorul altor instrumente”,
modul în care sunt îndeplinite cerinţele prevăzute mai sus şi
efectele măsurilor notificate asupra concurenţei.
 
„Notificarea descrie categoriile de beneficiari, durata măsurilor şi numărul clienţilor casnici afectaţi de măsuri şi explică modul în care au fost stabilite preţurile reglementate.”, mai spune ordonanţa.
Proiectul de OUG survine înainte ca Guvernul să fi finalizat o schemă a de compensare a scumpirilor la energie, promisă pentru această săptămână.
 
 
Modificarea tarifelor la electricitate s-ar putea face zilnic, potrivit proiectului de ordonanţă.
 
Se introduce posibilitatea încheierii de contracte de furnizare „cu preţuri dinamice (…) care reflectă variaţia de preţ pe pieţele spot, inclusiv pe pieţele pentru ziua urmatoare şi intrazilnice, la intervale cel puţin egale cu intervalul de decontare a pieţei”.
 
Consumatorii şi-ar putea afla apărarea la ANRE, care „monitorizează evoluţiile pieţei, evaluează riscurile pe care le pot implica ofertele şi contractele de energie electrică la preţuri dinamice şi ia măsuri în privinţa practicilor abuzive”.
 
Introducerea preţurilor dinamice este posbilă doar după dotarea cu contoare inteligente, care pot transmire în timp real datele de consum.
 
Totodată, se introduc tranzacţiile cu instrumentele derivate pe piaţa angro, a căror absenţă a fost invocată de furnizori ca motiv al scumpirilor exagerate.
 
„Pentru a permite protecţia participanţilor la piaţa împotriva riscurilor de volatilitate a preţurilor pe baza pieţei, şi pentru a reduce incertitudinea referitoare la randamentul viitor al investiţiilor, produsele de acoperire a riscurilor pe termen lung sunt tranzacţionabile la bursa într-un mod transparent”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările