Guvernul anunţă: Comisia Europeană a deblocat POS DRU. Plăţile pentru România vor fi reluate

Guvernul anunţă: Comisia Europeană a deblocat POS DRU. Plăţile pentru România vor fi reluate

Sediul Comisiei Europene FOTO Arhivă

Reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi reluarea plăţilor către România, în urma rezultatelor pozitive a misiunii de audit organizată între 29 ianuarie şi 1 februarie 2013, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„În acest context, Comisia Europeană va relua plăţile către România în urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25% aşa cum a fost agreat cu partea română”, se mai arată în comunicatul emis miercuri seară.

Pe parcursul acestui an, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte două misiuni de verificare pentru POS DRU, în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.

Autorităţile române vor informa direct beneficiarii proiectelor POS DRU cu privire la reluarea plăţilor, precum şi cu privire la calendarul acţiunilor din acest an.

Comisia Europeană a presuspendat POSDRU în luna august 2012, în urma constatării mai multor deficienţe în utilizarea fondurilor. În cazul acestui program, rata de absorbţie era de 7,73% la sfârşitul anului 2012, iar suma rambursată de Comisia Europeană era de 268,85 milioane de euro.

Marţi, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, anunţase că oficialii UE ar putea relua plăţile în perioada următoare. „Ultimele discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene referitoare la POSDRU ne-au arătat că există premisele pentru deblocarea acestui program şi, implicit, pentru reluarea plăţilor către beneficiari", a declarat ministrul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările