Fostul şef al Fiscului: Cioloş să îi ceară lui Biriş să publice firmele cu care a avut contracte de consultanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, a acuzat că marile firme de consultanţă au contracte cu firmele mari din România şi a sugerat că prezenţa sa la vârful ANAF a deranjat interesele unor marti companii, dar şi a unor politicieni importanţi, care l-au dorit plecat de la vârful Fiscului
Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, a acuzat că marile firme de consultanţă au contracte cu firmele mari din România şi a sugerat că prezenţa sa la vârful ANAF a deranjat interesele unor marti companii, dar şi a unor politicieni importanţi, care l-au dorit plecat de la vârful Fiscului

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu, a declarat marţi seară, la B1 TV, că are "aproape o certitudine" că firmele de consultanţă fiscală au oameni în M;inisterul Finanţelor şi în ANAF care le protejează şi i-a sugerat premierului Dacian Cioloş să îi ceară secretarului de stat Gabriel Biriş să publice toate contractele pe care le-a avut cât timp a lucrat în sectorul de consultanţă fiscală.

Diaconu s-a referit în special la Gabriel Biriş, un cunoscut consultant fiscal, care a fost numit în luna decembrie 2015 secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu partea de fiscalitate.

"De ce domnul Cioloş nu i-a cerut domnului Biriş să publice numele firmelor cu care a avut contracte de consultanţă?", s-a întrebat Diaconu. 

De asemenea, noul şef al ANAF, Dragoş Doroş, are experienţă în consultanţpă fiscală şi în audit. El a fost partener pe partea de consultanţă fiscală, în periaoda 2010-2012, la Nestor&Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen Tax Advisory Services, iar în perioada 2013-2016 a fost director la KPMG România.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă crede că firmele de consultanţă au oameni în Ministerul Finanţelor şi în ANAF care le protejează de controale, Diaconu a spus că "are aproape o certitudine".

El a acuzat că marile firme de consultanţă au contracte cu firmele mari din România şi a sugerat că prezenţa sa la vârful ANAF a deranjat interesele unor marti companii, dar şi a unor politicieni importanţi, care l-au dorit plecat de la vârful Fiscului. 

"Această frăţie transpartinică şi-a realizat visul", a afirmat Diaconu.

Fostul şef al ANAF susţine că, la venirea sa în funcţie, în 2013, a constatat că, la direcţia pentru mari contribuabili, din cele maim mari 1.000 de firme, 600 nu fuseseră niciodată verificate prin controale amănunţite.

Între timp, circa 300 au fost verificate, iar unul dintre rezultate a fost creşterea puternică a încasărilor, susţine fostul şef al Fiscului. 

"După plecarea mea din funcţie, se revine, cu o insistenţă demnă de o cauză mai bună, la trecut. Au revenit pe funcţii persoane care n-au dat dovadă de performanţă managerială", a mai spus Diaconu, fără a da detalii.

Gelu Diaconu afirmă că, după plecarea sa din funcţie, încasările la buget au scăzut drastic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite