Fondurile suverane chinezeşti de investiţii nu mai cred în viitorul zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele unuia dintre cele mai mari fonduri suverane de investiţii chinezeşti consideră că riscurile în ceea ce priveşte destrămarea uniunii monetare au crescut puternic şi, în consecinţă, China Investment Corp (CIC) şi-a redus numărul activelor deţinute în acţiuni şi obligaţiuni europene.

Declaraţiile lui Lou Jiwei, preşedintele CIC, sunt printre cele mai pesimiste care vin din partea unui oficial chinez. Ele reflectă dezamăgirea crescândă a Chinei faţă de felul în care liderii europeni reuşesc să gestioneze criza datoriilor suverane în cadrul celei mai importante pieţe pentru exporturile Chinei, precum şi îngrijorarea acestora cu privire la o potenţială contagiune globală, anunţă publicaţia financiară „Wall Street Journal”.
Există un risc major ca zona euro să se destrame, iar acest risc este în creştere”, a declarat Lou, citat de respectiva publicaţie.

Investiţiile fondurilor chinezeşti, un indicator pentru sentimentul pieţelor

Investitorii pe pieţele globale au urmărit îndeaproape strategia de investiţii a CIC datorită speculaţiilor pe pieţe cu privire la un posibil ajutor pe care China l-ar putea acorda zonei euro prin achiziţionarea de obligaţiuni suverane.

Vezi pe Forbes.ro care sunt cele mai mari 10 fonduri suverane de investiţii la nivel global

Oficialii CIC au insistat că acest fond este un investitor pe pieţele comerciale şi nu vor face parte dintr-un efort coordonat de investiţii al Chinei. Lou a mărturisit, totodată, că fondul pe care-l administrează şi-a redus expunerea pe pieţele periferice ale zonei euro cu mult timp în urmă, înainte ca să sufere pierderi, şi şi-a redus, totodată, deţinerile de acţiuni şi obligaţiuni europene.

Vezi pe Forbes.ro în ce sunt investite cele 4,9 trilioane de dolari, pe care fondurile suverane de investiţii le aveau în portofolii la finele primului trimestru din acest an

În prezent considerăm că nivelul de risc pe pieţele financiare europene este mult prea mare”, a declarat Lou, nespecificând numele ţărilor periferice la care s-a referit, deşi, în general, orice referinţă la acestea includ Grecia, Portugalia şi Irlanda, ţări care au fost forţate să apeleze la asistenţă financiară internaţională, precum şi Spania şi Italia, unde dobânzile obligaţiunilor suverane au crescut la un nivel considerat de mulţi investitori drept nesustenabil.

Uniunea nu este pregătită pentru emiterea de obligaţiuni comune

Este puţin probabil ca CIC să devină un investitor în obligaţiuni comune ale zonei euro, una din soluţiile vehiculate pentru a susţine datoria uniunii monetare. Unii oficiali europeni au sugerat crearea unei forme de datorie colectivă pentru a susţine ţările europene mai mari.

Lou, un informatician devenit economist, a declarat că nu crede că Europa este pregătită pentru astfel de obligaţiuni. „Europa nu şi-a format disciplina fiscală necesară şi nici nu a introdus măsurile necesare”, a explicat acesta, adăugând că astfel de obligaţiuni nu vor reprezenta o ţintă potrivită de investiţii pentru CIC. „Riscul este mult prea mare iar venitul mult prea mic”, a adăugat acesta pentru „Wall Street Journal”.

Află de pe Forbes.ro în ce constă relaţia de dependenţă dintre China şi Europa

CIC va face investiţii directe, în special în infrastructură

Cu toate acestea, CIC va continua să investească în Europa, concentrându-se pe capitalul privat şi pe investiţii directe, inclusiv în infrastructură, a declarat Lou. „În prezent, avem o prezenţă redusă pe pieţele dezvoltate şi majoră pe pieţele emergente”.

Citeşte pe Forbes.ro care sunt cele mai mari tranzacţii realizate de China în Europa

Lou consideră că restul lumii este vulnerabilă faţă de criza datoriilor suverane din Europa, deşi impactul acesteia asupra Asiei va fi relativ mic. Cu toate acestea, problemele Europei au provocat o gripare acută a exporturilor chinezeşti, un pilon al economiei Chinei, a declarat Lou în cadrul acestui interviu. „Nimeni nu-şi poate menţine praful de puşcă uscat când e umezeală peste tot”, a reflectat Lou.

Cine este CIC?

Având 410 miliarde de dolari în active deţinute, CIC este al cincilea cel mai mare fond suveran din lume. A fost fondat de guvernul Chinei în 2007 pentru a genera venituri mai bune de pe urma rezervelor valutare ale acestei ţări care, până atunci, fuseseră investite în titluri cu venit redus, de genul bonurilor de trezorerie americane.

Află de pe Forbes.ro care este momentul în care, conform prognozelor FMI, economia chineză ar putea-o depăşi pe cea americană

Liderii chinezi au considerat că o gestiune mai bună a rezervelor valutare chinezeşti, de 3.300 de miliarde de dolari, cele mai mari din lume, reprezintă o prioritate pentru sectorul financiar.

Economiile BRIC, ţinte de investiţii

În cadru interviului acordat „Wall Street Journal”, Lou şi-a exprimat încrederea în creşterea economică a Chinei. „Singura economie în care avem încredere totală este China”, a declarat acesta, adăugând că CIC este în căutare de oportunităţi de investiţii peste hotare „care să aducă beneficii tangibile Chinei”. În consecinţă, CIC se concentrează pe vecinii Chinei, precum Rusia, şi este încrezător în ceea ce priveşte Africa şi America Latină, pieţe a căror creştere este bazată pe consumul domestic dar şi pe cererea chinezească.

Citeşte pe Forbes.ro care sunt problemele fundamentale ale economiei chinezeşti în opinia celor mai mari "China-sceptici"

Preşedintele CIC a recunoscut şi provocările pe care economia Chinei, a doua cea mai mare economie după cea americană, le va întâmpina. Liderii Chinei au recunoscut că, pentru a asigura o creştere economică sustenabilă, trebuie să reajusteze modelul de creştere al Chinei de la unul care se bazează pe exporturi şi investiţii la unul care depinde mai mult de consumul intern. Procesul de rebalansare va necesita „reforme fundamentale şi dureroase care vor necesita o perioadă lungă”, a adăugat Lou.

Vezi pe Forbes.ro de ce susţine celebrul investitor american Jim Rogers că Asia va fi cea mai importantă zonă economică a lumii

Unii analişti consideră că una din cele mai urgente reforme este creşterea puterii de cumpărare a cetăţenilor chinezi prin deschiderea conturilor de captial şi transformarea yuanului într-o valută complet convertibilă.

Punctul de vedere al unui observator este că a sosit timpul pentru o deschidere”, a declarat Lou. „Însă acum s-ar putea să nu fie momentul potrivit”, a adăugat acesta. „Suntem în plină criză. Dar, după criză, atunci am putea face acest lucru” a mai spus acesta, citat de Wall Street Journal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite