Florin Cîţu: „Taxa pe lăcomie” şi Fondul Suveran de Investiţii vor fi desfiinţate. Ce alte modificări vor fi aduse OUG 114

Florin Cîţu: „Taxa pe lăcomie” şi Fondul Suveran de Investiţii vor fi desfiinţate. Ce alte modificări vor fi aduse OUG 114

Ministrul Finanţeor spune că sunt probleme de neconstituţionalityate în OUG 114. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat marţi seară că taxa bancară (numită de Liviu Dragnea „taxa pe lăcomie”) va fi desfiinţată, la fel urmând să se procedeze şi cu Fondul Suveran de Investiţii, decizia urmând să fie luată cât mai curând în şedinţa de Guvern.

„Am anunţat deja câteva măsuri în ceea ce priveşte modificare OUG 114/2018: eliminarea taxei bancare, eliminarea acelor condiţii pentru administratorii pilonului II de pensii. În ceea ce priveşte taxa pe energie, acolo se lucrează în sistem gradual. Rămâne salariul minim în construcţii, acolo nu ne putem atinge. Eliminăm taxa pentru telecomunicaţii. Încercăm să eliminăm toate elementele nocive ale OUG 114/2018. În seara aceasta, este o primă lectură, iar decizia va fi luată săptămâna aceasta în altă şedinţă de Guvern”, a mai spus ministrul Finanţelor, la Digi24.
 
„Fondul Suveran de Investiţii dispare prin eliminarea elementelor din OUG 114/2018. Acesta nu a fost unul constituţional, sunt probleme de neconstituţionalitate la mijloc şi nu corespunde unui fond modern de investiţii. Nu a funcţionat niciodată în România, deci nu este o pierdere. Eliminăm şi subiectivismul, pentru că în primii doi ani de zile, managerii acestui Fond au fost numiţi de către ministrul de Finanţe. Era clar că acest Fond s-a format pentru că exista un sistem prin care se creeau alte sinecuri şi am oprit şi acest lucru”, a explicat el.
 
Întrebat în legătură cu propunerea premierului Ludovic Orban conform căreia cei afectaţi, până în prezent, de OUG 114/2018 vor primi o schemă de ajutor din partea statului, ministrul Finanţelor a precizat că nu este la curent cu acest subiect.
 
„Nu am văzut această schemă, o vom investiga şi vom vedea dacă se poate aplica. Să vedem unde au fost acele costuri, dar eu nu am văzut încă o variantă de text (...) Au fost piederi atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii. Vom vedea cum vom putea să remediem această problemă”, a susţinut acesta.
 
Totodată, întrebat despre respingerea Partidului Social Democrat a cererii de reexaminare a legii repatrierii aurului, cerere formulată de către preşedintele Klaus Iohannis, Florin Cîţu a menţionat că PSD vrea doar să şicaneze ceea ce şeful statului vrea să facă.
 
„Nu pot să înţeleg jocul PSD. În acelaşi timp, este clar că doar încearcă să şicaneze ceea ce vrea să facă preşedintele. Nu văd aici o miză foarte mare, aurul acesta de la Londra este folosit pentru finanţarea României. Niciodată acest proiect al PSD nu m-a convins că este o măsură bună pentru ţara noastră”, a subliniat Cîţu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: