Fitch a revizuit în creştere perspectiva de rating a BCR şi BRD, după modificarea Ordonanţei 114

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fitch reconfirmă ratingul României.

Fitch Ratings a îmbunătăţit miercuri, de la „negativă” la „stabilă”, perspectiva de rating atribuită primelor două bănci din România, Banca Comercială Română SA (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale SA (BRD), după ce Guvernul a modificat Ordonanţa 114.

De asemenea, agenţia de rating a confirmat la „BBB plus” ratingurile lor pe termen lung, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. 

Decizia vine după ce, în ianuarie, Fitch a înrăutăţit perspectiva de rating, de la „stabilă” la „negativă”, pentru BCR şi BRD, scrie Agerpres.

Fitch precizează că noile acţiuni de rating vin după modificarea Ordonanţei 114/2018 de către Guvernul României, „care indică un risc moderat al intervenţiei guvernamentale în sectorul bancar”.

Potrivit comunicatului agenţiei, revizuirea taxei pe bănci a redus povara asupra sectorului bancar şi indică o abordare mai puţin agresivă a Guvernului faţă de acest sector şi o disponibilitate rezonabilă a autorităţilor de a răspunde temerilor expuse de BNR şi alţi reprezentanţi ai industriei bancare.

Miercuri, Fitch a confirmat şi ratingurile de viabilitate al BCR şi al Băncii Transilvania S.A. (BT) la „bb plus”, al UniCredit Bank S.A. la „bb”, al Garanti Bank S.A. la „bb minus” şi al ProCredit Bank S.A. la „b plus”, scrie Agerpres.

Taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat în 29 martie ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după o şedinţă de Guvern în care au fost aprobate modificările Ordonanţei 114/2018.

Conform Fitch, „modificările reduc semnificativ presiunile asupra perspectivei profitabilităţii băncilor, comparativ cu versiunea iniţială a Ordonanţei 114/2018 din decembrie 2018”.

Confirmarea ratingurilor de viabilitate ale BCR, Băncii Transilvania, UniCredit Bank, Garanti Bank şi ProCredit reflectă „gradul lor variabil de rezistenţă la şoc. În condiţiile în care riscurile legislative s-au moderat, presiunile asupra băncilor din mediul lor operaţional s-au atenuat, în opinia noastră. De asemenea, perspectiva privind câştigurile pe 2019 s-a îmbunătăţit după modificarea Ordonanţei 114/2018, şi, ca rezultat percepem presiuni mai scăzute asupra modelelor de afaceri ale băncilor”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite