Fiscul „va pune biciul“ pe firme pentru creşterea încasărilor la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocarea conturilor bancare ale rău-platnicilor, avalanşa de somaţii, amenzile şi controalele inopinate nu se vor tempera în 2010, ci se vor intensifica, ne asigură şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

„Mai mult decât în 2009, anul viitor ne vom concentra atenţia pe zona evaziunii fiscale. Într-o perioadă de criză este absolut corect să micşorăm frauda fiscală", a declarat Blejnar pentru „Adevărul". Acesta mai spune că, făcându-i să plătească pe cei care nu au intenţia de a se achita de obligaţiile fiscale, se asigură un mediu concurenţial corect.

În proiectul de buget pe 2010, printre priorităţile fiscale se află creşterea „gradului de conformare voluntară a contribuabililor". De altfel, în condiţiile menţinerii cotei unice şi a TVA, una dintre puţinele soluţii rapide de a aduce mai mulţi bani la buget este creşterea colectării de taxe şi impozite.

Şeful Fiscului spune că vor spori controalele persoanelor fizice „bogate", care în perioada 2006-2008 au efectuat tranzacţii cu terenuri construibile sau cu proprietăţi, suspectate că s-au sustras de la plata TVA. „Bogăţia nu este un criteriu de referinţă, însă am pornit de la vârful piramidei, astfel că aproape 1.000 de astfel de persoane din întreaga ţară au fost verificate în 2009", a precizat Blejnar.

În ansamblu, anul 2010 nu va aduce o relaxare fiscală. În planurile autorităţilor de încurajare a mediului de afaceri, pe această componentă, oferta este sărăcăcioasă.

Impozitul minim, reinventat

Cea mai importantă dintre ele - neimpozitarea profitului reinvestit - este aşteptată de mediul de afaceri încă de la începutul anului 2009. Patronatele au transmis că aplicarea acestei măsuri, începând cu 1 ianuarie 2010, este inutilă pentru firme, pentru că multe dintre ele nu vor mai apuca să se bucure de această facilitate. Apoi, impozitul minim, care a bulversat activitatea firmelor în 2009, va fi cel mai probabil modificat, dar nu va dispărea.

Al treilea termen de plată al acestui bir este 25 ianuarie 2010. Şeful Fiscului spune că acest impozit şi-a atins scopul în acest an. „În 2009, impozitul minim a fost hulit, însă el şi-a produs efectele: o mai mare disciplină în activitatea firmelor, dar şi creşterea încasărilor la buget cu 592,2 milioane de lei", a adăugat Sorin Blejnar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite