Firmele din HoReCa pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro pentru independenţa energetică

Firmele din HoReCa pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro pentru independenţa energetică

Hotelurile, pensiunile, restaurantele şi alte firme din domeniu ce doresc să-şi monteze panouri fotovoltaice sau staţii de alimentare a automobilelor electrice, pot beneficia de finanţări şi ajutoare substanţiale, între 50.000 - 200.000 de euro, prin programele Electric UP şi ajutoarele oferite prin OUG 130-2020.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Traversăm o perioadă dificilă în care toţi trebuie să ne concentrăm atenţia spre a ajuta companiile afectate de pandemie. Efectele restricţiilor din această perioadă s-au resimţit în special în industria HoReCa, unde multe companii au trebui să-şi restrângă considerabil activitatea.
 
Prin programele derulate de stat şi prin fonduri europene există posibilitatea de a primi finanţări nerambursabile pe care firmele din HoReCa le pot utiliza pentru a deveni independenţi din punct de vedere al energiei electrice şi chiar să câştige bani din surplusul de energie produs cu ajutorul sistemelor de panouri fotovoltaice. Noi suntem aici să îi ajutăm cu cele mai bune soluţii potrivite nevoilor acestora, dar şi cu documentaţia necesară obţinerii astfel de granturi”, spune Dan Tudose, General Manager E-acumulatori.ro. 
 
Primul program cu ajutorul căruia companiile HoReCa pot contracta finanţări este Electric UP.
 
Pentru acesta s-au alocat un buget de 476 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane euro) nerambursabili care îşi propune să ajute un număr de 1000 de firme. Investiţia iniţială trebuie suportată de fiecare companie în parte, statul decontând cheltuielile eligibile de până la 100.000 de euro/beneficiar. 
 
A doua modalitate prin care firmele HoReCa pot beneficia de ajutor este prin Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020. Astfel, prin OUG 130/2020, companiile din domeniu a căror activitate a fost afectată de situaţia actuală, pot accesa granturi pentru capital de lucru în valoare de până la 150.000 de euro sau de investiţii între 50 şi 200.000 de euro.
 
Cuantumul total al finanţării este de 350 de milioane de euro pentru un număr maxim de 100.500 de beneficiari. 
 
Atât prin programul Electric UP, cât şi prin granturile pentru capital de lucru din OUG 130/2020, se pot instala sisteme de panouri fotovoltaice care produc energia electrică necesară pentru consumul fiecăruia, dar şi pentru a ajuta firmele din HoReCa să devină prosumatori.
 
Astfel, nu doar că acestea fac economii la factura de curent, dar şi pot livra surplusul produs în reţeaua electrică naţională, câştigând bani pentru alte investiţii necesare, informează compania, precizând că poate instala şi staţii de încărcare pentru maşinile electrice în parcările hotelurilor, pensiunilor sau restaurantelor pentru un beneficiu suplimentar oferit clienţilor, având în vedere că numărul automobilelor electrice se dublează de la an la an, astfel companiile din HoReCa pot atrage noi consumatori şi contribui, în acelaşi timp, la creşterea reţelei de încărcare din România. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările