Firmele de construcţii se aşteaptă la o nouă creştere a volumului de lucrări. Din ce domenii ar putea veni cele mai multe proiecte

Firmele de construcţii se aşteaptă la o nouă creştere a volumului de lucrări. Din ce domenii ar putea veni cele mai multe proiecte

Foto: Pixabay.com

Circa 47% dintre antreprenorii generali în construcţii spun că volumul de muncă va creşte în următoarele 12 luni, arată rezultatele unui studiu realizat de IBC Focus. Potrivit sursei citate, infrastructura şi rezidenţialul sunt domeniile care vor merge cel mai bine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei mai mari antreprenori generali în construcţii estimează o creştere economică pentru anii următori cuprinsă între 4,3 şi 5 puncte procentuale. Cei mai buni ani, potrivit specialiştilor din construcţii, vor fi 2023 şi 2024, când se vor înregistra creşteri de 5, respectiv 4,9 puncte procentuale, iar Produsul Intern Brut va reuşi să stabilească noi recorduri, potrivit unui sondaj IBC Focus.
 

Ce se va întâmpla în următoarele 12 luni

„Dacă în 2020 am avut parte de creşteri pe sectorul de construcţii şi specialiştii au declarat venituri substanţiale şi plusuri, atunci când vine vorba despre estimări pentru perioada următoare, părerile sunt împărţite. Este interesant de observat cum dintre companiile active în piaţa de antrepriză generală din România, observăm că aproape jumătate se declară optimişti şi se aşteaptă la creşteri”, a declarat Andrei Spataru, CEO IBC Focus. 
 
Potrivit specialiştilor, într-o economie afectată de evoluţia Covid-19, este interesant să vedem că antreprenorii se aşteaptă la creşteri comparativ cu anul 2020 când deja curba evoluţiei marcase evoluţii însemnate la capitolul venituri. 
 
Astfel, 47% dintre respondenţii studiului se declară optimişti şi consideră că în perioada următoare volumul de muncă va creşte. 
 
Totodată, ceva mai reţinuţi sunt 27% dintre antreprenori care consideră că volumul de muncă va rămâne la fel şi pentru următoarele 12 luni, în timp ce 26% se aşteaptă la scăderi.
 
Analiza mai arată că, antreprenorii generali din sectorul construcţiilor aşteaptă în continuare deblocarea unor proiecte majore de infrastructură care ar putea oferi numeroase oportunităţi. 
 
Prin urmare, aproape o treime din respondenţii la chestionarul aplicat către piaţa de antrepriză generală în construcţii din România anunţau că estimează că segmentul de infrastructură va atrage cel mai mare interes în domeniu. 
 
„Acest răspuns este probabil influenţat şi de estimările specialiştilor în ceea ce priveşte o creştere a numărului de proiecte finanţate la nivel de UE sau chiar la nivel de guvern”, anunţă specialiştii IBC Focus.
 
Pe locul doi se regăseşte sectorul rezidenţial, un segment care s-a dovedit a fi profitabil indiferent de starea economică şi care a reuşit să atragă un interes sporit din partea investitorilor. 
 
Potrivit IBC Focus, acesta este un domeniu sigur, deoarece în continuare există cerere sporită pe piaţă, iar preţurile locuinţelor nu au avut de suferit atât de mult în perioada pandemiei. 
 
„Din contră, în zonele puternic dezvoltate s-au resimţit chiar şi creşteri. Drept urmare, nu este de mirare că acest domeniu se regăseşte pe poziţia a doua în estimările realizate de antreprenorii care au dat curs invitaţiei la chestionar”, declară Andrei Spătaru. 
 
Totuşi, alături de infrastructură şi rezidenţial, regăsim şi domeniul industrial. 
 
Confomr studiului, pe acest segment se leagă o serie de investiţii puternice în perioada de pandemie când, o parte însemnată din comerţ s-a mutat în mediul online. Prin urmare, a intervenit şi necesitatea de a crea spaţii adecvate pentru depozitarea sau transportul mărfurilor. Investitorii au simţit un domeniu profitabil, drept urmare statisticile indică şi creşteri în ceea ce priveşte numărul de investiţii pe acest sector. 
 
La polul opus, domeniul Birouri/Comercial pare să aibă parte de cea mai redusă încredere din partea specialiştilor
 
„Cu siguranţă la acest rezultat a contribuit şi starea de pandemie care a forţat marile centre de birouri să se reinventeze deoarece şi-au pierdut o bună parte din chiriaşi, în timp ce clădirile nou construite nu au mai beneficiat de interes sporit din partea unor potenţiali chiriaşi. Munca de acasă s-a transformat aşadar în noul trend, iar specialiştii estimează că acest fenomen va avea efecte pe termen lung, deoarece şi după încheierea perioadei de pandemie şi în momentul acelei „reveniri la normal” oamenii vor prefera să lucreze din propriul confort, de acasă.”, aeară sursa citată.
 

Antreprenorii anunţă creşteri de venituri

Deşi mulţi specialişti preconizau o scădere economică drastică şi urmări masive ale contextului pandemic, în special în materie de pierderi de venituri, constructorii au reuşit să surprindă piaţa cu creşteri însemnate. 
 
O buna parte dintre cei mai puternici antreprenori generali au reuşit să înregistreze creşteri substanţiale la nivel de venituri. Acest lucru este confirmat şi de respondenţii studiului IBC Focus care arată că aproape jumătate dintre antreprenori (45%) au transmis că au înregistrat creşteri de peste 10%. 
 
Tot la capitolul creşteri, de data aceasta ceva mai moderate, se încadrează şi 11% dintre respondenţi care afirmă că au marcat un avans cuprins între 5-10%, în timp ce 5% spun că datele fiscale pentru 2020 le-au indicat creşteri de până la 5 procente la capitolul cifră de afaceri. Interesant de observat este şi faptul ca 16% dintre cei respondenţi au afirmat că nu au înregistrat schimbări majore la nivel de venituri, în timp ce 23% au semnalat scăderi. 
 

Cum s-a implicat statul în acordarea de suport constructorilor

Potrivit respondenţilor, statul şi autorităţile publice ar fi putut să gestioneze mai bine situaţia în ceea ce priveşte acordarea de suport direcţionat spre industria de construcţii. 
 
Doar 18% din antreprenorii generali consultaţi de IBC Focus au afirmat că, în opinia lor, autorităţile au acordat atenţia necesară sectorului. La polul opus însă, părerile sunt împărţite însă majoritare. 
 
Prin urmare, 37% au afirmat că, din punctul lor de vedere şi din experienţă anului 2020, nu au resimţit deloc o implicare a statului în acordarea de suport, în timp ce alţi 44% de antreprenori au afirmat că deşi au existat încercări de a-i ajuta, acestea nu au fost suficiente.
 
Totuşi, chiar şi fără o implicare mai „agresivă” din partea statului, specialiştii au reuşit să-şi asigure venituri bune chiar şi să le crească într-o piaţă în care majoritatea sectoarelor economice semnalizau scăderi. Conform datelor INS, pe 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii a urcat cu 16% faţă de 2019, în condiţiile în care la nivel european, rezultatele au indicat o scădere a activităţii în anul declanşării pandemiei, atât cumulat, cât şi în majoritatea statelor membre. 
 

Ce s-a întâmplat cu volumul de muncă în pandemie

Analiza IBC Focus indică faptul că în perioada de pandemie un număr redus de firme a fost nevoit să reducă volumul de muncă, în timp ce foarte puţine companii au sistat complet muncă pe şantier. 
 
În mod cert, rezultatele pentru anul fiscal 2020 arată o certitudine: lucrările de construcţii nu s-au oprit, din contră, au mers pe un trend ascendent, în ciuda provocărilor apărute. 
 
Chestionarul adresat specialiştilor, mai arată că doar 3% dintre respondenţi au afirmat că au fost nevoiţi să sisteze complet munca pe şantier. Dar, şi în aceste cazuri, aceasta a fost doar o măsură de protecţie care s-a soluţionat după implementarea măsurilor recomandate de autorităţi şi de legea în vigoare. 
 
Pe de altă parte, vorbim de o majoritate covârşitoare (70%) care anunţă că echipele de construcţii nu au fost nevoite să reducă volumul de muncă.  De asemenea, 27% dintre respondenţi au afirmat că au fost nevoiţi doar temporar să reducă volumul de muncă. 
 
În ceea ce priveşte dinamica numărului de angajaţi în companiile de construcţii, 50% dintre respondenţi afirmă că vor păstra numărul de angajaţi, în timp ce 35% estimează creşteri la nivel de echipă. Doar 15% sunt de părere că numărul de angajaţi se va micşora. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările