Fără popriri până la 1 septembrie. Măsura mai are nevoie doar de promulgare

Fără popriri până la 1 septembrie. Măsura mai are nevoie doar de promulgare

Parlamentul a extins termenul până la care nu se pot pune popriri

Camera Deputaţilor a decis miercuri să prelungească până la 1 septembrie 2020 perioada de suspendare a popririlor realizate de ANAF.

Ştiri pe aceeaşi temă

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional propunerea PSD privind suspendarea până la 1 septembrie a măsurilor de executare silită în materie civilă prin proprire pentru creanţele civile şi comerciale.

Măsura a trecut cu 300 de voturi pentru şi doar o abţinere. PNL şi USR nu a susţinut acest act normativ.

Proiectul va fi trimis acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, ultimul pas necesar pentru a intra în vigoare.

Săptămâna trecută, Guvernul a extins până la 25 iunie 2020 termenul anterior de 15 iunie 2020 până la care ANAF nu demarează procedurile de executare silită.

Acum, Parlamentul a extins din nou acest termen, până la 1 septembrie 2020. „Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă, până la data de 1 septembrie 2020. Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei. Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate”, este amendamentul formulat de PSD la OUG nr. 48/2020.

Aleşii arată că suspendarea executărilor silite prin poprire în forma actuală nu conduce decât la falimentul comercianților, eliminând orice şansă creditorului bugetar de a mai încasa în viitor vreo sumă din crenţele bugetare deţinute.

„În acest context, pentru un ajutor real şi care să fie de natură a nu prejudicia bugetul de stat, a crea un echilibru procesual și echitate, decizia firească şi corectă ar fi ca pe perioada starii de urgenţă şi o perioadă rezonabilă ulterioară să fie suspendată şi ridicată orice şi toate măsurile de executare silită individuală, atât civilă, cât şi bugetară, pentru cele civile suspendarea sau nedeclanșarea să privească măsurile de executare silită ce pot fi instituite după declanșarea stării de urgență”, susţin autorii amendamentului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: