EXCLUSIV Calendarul fiscal 2016: ce taxe şi impozite vom plăti în acest an şi la ce termene

EXCLUSIV Calendarul fiscal 2016: ce taxe şi impozite vom plăti în acest an şi la ce termene

Pentru a se conforma regimului fiscal, contribuabilii trebuie să fie mereu atenţi la termenele din calendar

Pe baza datelor din calendarul obligaţiilor fiscale pe anul 2016, publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a principalelor termene-limită până la care trebuie declarate şi plătite impozitele în acest an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declararea şi plata impozitelor din acest an se vor face în zilele obişnuite de 25 ale fiecărei luni, dar există şi termene speciale pentru taxele introduse în ultimii ani.

Iată noile repere ale anului fiscal 2016:

** 25 februarie. ONG-urile şi societăţile agricole trebuie să-şi declare profitul pe 2015 şi să plătească impozitul aferent acestui câştig (în cazul în care nu beneficiază de scutiri).

** 25 martie. Plătitorii de impozit pe profit trebuie să-şi declare şi să plătească acest impozit pe anul 2015. Tot până în această zi trebuie plătite contribuţiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) aferente trimestrului I.
Atenţie, CASS se plătesc şi pentru veniturile realizate din chirii sau investiţii (dobânzi bancare, dividende, câştiguri bursiere etc.).

** 31 martie. Proprietarii care doresc să beneficieze de reduceri trebuie să-şi plătească taxele locale pe clădiri, terenuri şi autovehicule, inclusiv impozitul pe terenul situat sub locuinţă.

** 3 mai. Instituţiile publice şi ONG-urile trebuie să depună bilanţurile pe anul 2015.

** 25 mai. Persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, din chirii sau din activităţi agricole trebuie să-şi declare aceste venituri pe 2015 (Formular 221). Tot la această dată trebuie declarată destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual. De asemenea, până la 25 mai trebuie declarată şi plătită prima tranşă pe acest an din impozitul pe construcţiile speciale, celebra „taxă pe stâlp“.

** 30 mai. Societăţile comerciale private sau de stat trebuie să-şi depună bilanţurile pe 2015.â

** 25 iunie. Trebuie plătite CASS aferente trimestrului II.

** 25 iulie. Persoanele fizice care îşi închiriază locuinţa personală în scop turistic trebuie să plătească o primă rată de 50% din impozitul aferent acestui tip de venit.

** 26 septembrie. A doua rată la „taxa pe stâlp“. Tot până în această zi trebuie plătite CASS aferente trimestrului III.

** 25 octombrie. Agricultorii plătesc anticipat 50% din impozitul pe venitul din activităţile agricole (prima rată).

** 25 noiembrie. A doua rată (50%) la impozitul ce trebuie plătit de persoanele fizice care îşi închiriază locuinţa personală în scop turistic.

** 15 decembrie. A doua rată (50%) la impozitul agricol.

** 21 decembrie. Trebuie plătite CASS aferente trimestrului IV.

Calendarul fiscal complet al obligaţiilor fiscale din 2016, publicat de ANAF, poate fi consultat AICI

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările