Electrica, după ce a fost acuzată ca a cumpărat contoare electrice neconforme: Respectă toate reglementările UE

Electrica, după ce a fost acuzată ca a cumpărat contoare electrice neconforme: Respectă toate reglementările UE

Foto:Arhivă Adevărul

Contoarele electrice trifazate, achiziţionate anul trecut de la compania chineză Ningbo Sanxing Smart Electric Co Ltd, respectă toate reglementarile Uniunii Europene, au afirmat, miercuri repeprezentanţii Electrica pentru Hotnews, după ce, luna trecută, Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) a transmis că acest tip de contor nu este în conformitate cu prevederile legale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Electrica au transmis că respectivul tip de contor trifazat respectă toate reglementarile UE: sistemul de management a fost evaluat şi certificat de către organismul notificat SGS - lider mondial în inspecţii, verificare, testare şi certificare, iar certificatul de examinare UE este emis de CESI-KEMA Lab, liderul mondial pentru activitatea de testare, certificare şi inspecţii în industria energetică, transmite Hotnews.
 
De asemenea, în etapa de recepţie calitativă, DRML Cluj-Napoca a verificat toate documentele care însoţesc produsele livrate de furnizorul de contoare. Cu această ocazie s-a constatat pentru contoarele trifazate menţionate o dezaliniere între documentele prezentate, respectiv:
 
- Certificatul de tip UE precizează pentru partea de măsurare energie activă clasa de exactitate C (cf. EN 50470-1/3);
- Declaraţia de conformitate menţionează clasa de exactitate B, aceeaşi clasă fiind inscripţionată şi pe contoare, după cum prevedea documentaţia de achiziţie şi oferta tehnică.
 
DRML Cluj-Napoca a solicitat furnizorului de produse clarificări cu privire la această dezaliniere iar acesta a răspuns în baza scrisorii Laboratului atestat pentru certificare (KEMA B.V. Netherlands), prin care se menţionează faptul că acele contoare certificate în conformitate cu cerinţele clasei C sunt superioare clasei B şi, prin urmare, se îndeplinesc, implicit, şi cerinţele clasei B.
 
Electrica susţine că ulterior, DEER a transmis din motive de prudenţă şi către Biroul Român de Metrologie Legală - Direcţia Regională de Metrologie Legală Cluj-Napoca această corespondenţă cu privire la documentele de livrare, solicitând un punct de vedere faţă de clarificările transmise de către furnizor, respectiv precizările KEMA B.V.
 
BRML-DRML Cluj-Napoca a transmis către DEER punctul de vedere solicitat, respectiv faptul că această dezaliniere între cele doua documente (Certificatul de tip UE respectiv Declaraţia de conformitate) cu privire la clasa de exactitate se interpretează ca punerea pe piaţă nu este în conformitate cu prevederile legale.
 
Ca si reacţie la răspunsul BRML-DRML Cluj-Napoca, DEER s-a adresat din nou furnizorului solicitând soluţii pentru remediere.
 
 Pentru clarificarea completă a situaţiei, furnizorul a adresat producătorului solicitarea de a obţine de la organismul notificat CESI - KEMA B.V. revizuirea/completarea expresă a certificatului UE de tip, cu clasa de precizie B. Acest lucru s-a concretizat prin emiterea Reviziei nr.1/05.02.2021, unde este menţionat explicit faptul că pentru tipul de contoare respectiv clasa de precizie pentru energia activă este B sau C.
 
În plus, furnizorul s-a adresat si BRML - Serviciului de Inspecţii şi Supraveghere a Pieţei, pentru a explica situaţia şi a clarifica această speţă pe care o considera interpretată greşit de către DRML Cluj-Napoca, mai susţine Electrica.
 
Compania mai afirmă că din punct de vedere tehnic, conform precizărilor furnizorului raportat la raspunsul CESI - KEMA B.V., nu există niciun risc legat de măsurarea eronată a energiei electrice de către aceste contoare, deoarece clasa de exactitate certificată de către organismul acreditat şi precizată în Certificatul de tip UE este superioară celei precizate în Declaraţia de conformitate şi, mai mult decât atât, a procedat la emiterea Reviziei nr.1/05.02.2021 la certificatul de tip 1187-16, unde este menţionat explicit faptul că pentru tipul de contoare respectiv, clasa de precizie pentru energia activă este B sau C.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările