Dubla măsură a Poştei Române. Pliantele Alianţei USR PLUS au fost refuzate, deşi compania a distribuit pliante PSD. Poşta dă vina pe un salariat

Dubla măsură a Poştei Române. Pliantele Alianţei USR PLUS au fost refuzate, deşi compania a distribuit pliante PSD. Poşta dă vina pe un salariat

Alianţa 2020 USR PLUS a anunţat că va da în judecată Poşta Română, după ce compania a refuzat să distribuie pliantele electorale ale Alianţei, deşi cele ale PSD au fost distribuite. Poşta Română a răspuns anunţului dând vina pe un salariat care a interpretat greşit un ghid electoral al Autorităţii Electorale Permanente.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 20.30 Reacţia Poştei Române:

Dintr-o eroare, salariatul desemnat cu încheierea contractelor pe produsul Postmesager s-a bazat, în răspunsurile sale, pe ultimul ghid electoral al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), ale cărui prevederi erau valabile pentru perioada de campanie electorală a anului 2016. Potrivit acestui ghid, care este publicat la fiecare 4 ani de către AEP, cu 30 de zile înaintea alegerilor, se înţelege a fi material electoral orice material tipărit al unor alianţe, formaţiuni, partide politice sau candidaţi independenţi care îndeamnă electoratul la vot într-o anume campanie electorală.

Salariatul nostru a interpretat că, „având în vedere că încă nu a început LEGAL campania electorală, nu putem primi materiale electorale în afara campaniei (pe pliant având înscrisurile “Votează USR pe 26 Mai!”). Aşadar, dacă se scoate acel îndemn de pe flyer, acesta se poate accepta la distribuire până la începerea legală a campaniei”. Astfel, acesta a considerat că sintagma “Votează USR pe 26 Mai!”, prezentă pe materialul ce urma a fi distribuit, implica Poşta Română în procesul de campanie electorală înainte de începerea acesteia.

Managementul companiei a demarat o cercetare internă pentru a stabili care au fost cauzele care au dus la interpretarea eronată a legii. În cazul în care rezultatele vor conduce la concluzia că vinovat este angajatul în speţă, acesta va suporta consecinţele pe ramura profesională prevăzute de legislaţia în vigoare şi de Contractul Colectiv de Muncă.

Menţionăm că, ulterior acuzaţiilor de partizanat politic aduse companiei, prin încheierea unui contract comercial cu PSD, Poşta Română a încheiat contracte şi cu alte organizaţii de pe întreg spectrul politic, demonstrându-şi, astfel, imparţialitatea în relaţia cu orice organizaţie politică.

Situaţia creată este regretabilă în contextul mediatic nefavorabil care exercită o presiune asupra lucrătorilor poştali, indiferent de linia ierahică în care activează. Aceasta a condus la abordarea unei atitudini precaute a salariaţilor, care sunt în relaţie directă cu reprezentanţii tuturor partidelor politice. Asta nu scuză, însă, refuzul transmis de către salariatul companiei repezentanţilor USR.

Repetăm, aşa cum am mai spus-o, că Poşta Română respinge orice acuzaţie de partizanat politic. Este o societate comercială, care livrează servicii de peste 150 de ani, indiferent de partidele şi coaliţiile care s-au aflat la conducerea ţării”.


„Filialele Poştei Române au distribuit ziarele de campanie ale PSD, dar refuză să distribuie pliantele Alianţei 2020 USR PLUS deoarece conţin un îndemn la vot pe 26 mai şi în opinia reprezentanţilor instituţiei reprezintă «propagandă electorală»”, se arată într-un comunicat de presă trimis de reprezentanţii Alianţei.

Legea 334/2006 stabileşte clar care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru ca un material să fie considerat material de propagandă electorală, susţine sursa citată. Prezenţa cuvântului „votează” sau orice alt îndemn de a vota cu un anumit competitor electoral nu este un criteriu pe baza căruia să se stabilească dacă un material este propagandă electorală sau nu, mai precizează Alianţa.

 

„Poşta Română acţionează discreţionar deşi este o instituţie de stat, iar în perioada electorală toate partidele ar trebui să beneficieze de aceleaşi servicii. Suntem puşi la zid din cauza ordinelor politice de la Bucureşti pe care le primesc cei din teritoriu. Refuzăm abuzul la care suntem supuşi, astfel că vom da în judecată Poşta Română. Legea este de partea noastră”, a explicat Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei din USR, în comunicatul de presă.

În comparaţie, lipsa cuvântului „votează” de pe materialele PSD distribuite de Poşta Română nu exclude caracterul electoral, care identifică clar un partid, care se adresează publicului larg şi care depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului. În concluzie, Poşta Română aplică condiţii diferite partidelor politice în campania electorală. susţine sursa menţionată.

„Ziarul PSD distribuit către pensionari de Poştă este o maculatură de propagandă de cea mai joasă speţă iar Alianţei 2020 USR PLUS i se interzice să distribuie un pliant de informare. Aici nu este doar o problemă de dublu standard ci un simptom al vremurilor pe care le trăim în care PSD-ul a pus sub control majoritatea instituţiilor statului. Acest lucru este inacceptabil pentru noi”, a conchis Vlad Voiculescu, coordonatorul campaniei din PLUS.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, recent, că partidul său va da în judecată PSD pentru că a încheiat un protocol cu Poşta Română, astfel încât pensionarii să primească, odată cu pensia, şi un material electoral din partea social-democraţilor cu mesaje împotriva partidului pe care îl conduce.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: