Devin Statele Unite şi alte ţări dezvoltate state din lumea a treia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul economic american Michael Lewis are o metaforă favorită pentru criza economică mondială: ce fac oamenii atunci când se află singuri într-o cameră întunecată plină cu bani?

Lewis a fost în atenţia presei în această săptămână, după ce şi-a lansat cea de-a doisprezecea carte, "Boomerang: Travels in the New Third World".

Veşti proaste pentru Irlanda şi Statele Unite, care sunt, împreună cu Islanda şi Grecia, ţări din "noua lume a treia". "Statele Unite ale Americii au acum probleme care înainte erau asociate cu ţări din lumea a treia", a declarat Lewis, într-un interviu acordat Wall Street Journal. El a explicat că aceste probleme sunt reprezentate de probabilitatea ridicată ca cele mai bogate ţări ale lumii să nu-şi poată plăti datoriile, reducerile drastice de fonduri alocate serviciilor publice, în acest sens el arătând că există oraşe chiar şi în SUA, unde nu există un serviciu de poliţie şi de pompieri adecvat.

Ce faci când rămâi într-o cameră plină cu bani?

"Bancherii irlandezi au stabilit un fel de record pentru distrugere. Rămaşi singuri într-o cameră întunecată, cu o gramada de bani, irlandezii s-au hotărât ce vor să facă: să cumpere Irlanda", scrie Lewis.

Americanii, atunci când sunt lăsaţi singuri în acea cameră întunecoasă, iau cât de mulţi bani pot, fără a se gândi la consecinţele pe termen lung, mai spune scriitorul american.

Într-un interviu la televiziunea Bloomberg, Lewis a declarat că Statele Unite s-au comportat ca un dependent de droguri: "La fiecare nivel al societăţii am fost dispuşi să ne sacrificăm interesele pe termen lung în favoarea celor pe termen scurt. Cred că ceea ce trebuie să se întâmple e să ajungem la un punct critic, precum dependenţii de droguri, iar apoi ne vom reveni". El nu a explicat cum vor şti americanii că au ajuns în acea situaţie, dar a precizat că va fi caracterizată de un nivel ridicat al şomajului, o creştere economică lentă şi oameni revoltaţi.

"Avem o mare problemă în America: oamenii doresc serviciile pentru care nu doresc să plătească şi am deghizat această problemă împrumutând bani, dar ne apropiem de momentul în care trebuie să plătim. Criza financiară nu numai că a început de pe Wall Street, dar ne uităm la criza din Europa şi vedem amprentele investitorilor americani peste tot", a mai scris Lewis în cartea sa.

Alte ţări din noua lume a treia

În ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă Statele Unite, Lewis spune că ele nu vor ajunge în situaţia ţărilor din lumea a treia pentru că au avantajul de a fi foarte bogate. În schimb, el a dat un alt exemplu. "Grecia. Reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional au fost să vadă situaţia Greciei la scurt timp de la instalarea la putere a actualilor guvernanţii şi s-a constatat că datoria ţării este mai mare decât se ştia. Unul dintre reprezentanţii FMI a spus că statul elen doar se preface că este o ţară dezvoltată (din "lumea întâi") şi că de fapt face parte din lumea a treia", a povestit Lewis.

Răspunsul guvernelor la criză a fost acela de a salva băncile care aveau probleme, aşa încât datoriile acestora au devenit datoriile guvernelor. Şi aici nu este doar vorba despre Islanda sau Grecia, ci şi despre puteri economice mari, care s-ar putea să nu-şi poată plăti datoriile: este vorba de Italia, Spania şi Franţa.

Scenarii posibile

Autorul cărţii "Boomerang" consideră că un scenariu optimist-realist al ieşirii din criza actuală este ca zona euro să se destrame, în sensul că nu toate statele care sunt acum ar trebui să şi rămână. Iar Lewis vede la această soluţie două posibilităţi: fie iese cea mai îndatorată ţară: Grecia, fie cel mai puternic stat: Germania. El recunoaşte că pierderile vor fi mari, dar măcar astfel criza şi panica nu se va răspândi la nivel global.

În privinţa Statelor Unite, cel mai optimist scenariu este ca ţara să treacă pentru câţiva ani printr-o perioadă de creştere redusă, de şomaj ridicat, aşa încât lumea să realizeze că vechiul comportament nu este sustenabil şi să voteze pentru oameni care să aibă curajul de lua măsuri curajoase.

Scenariul pesimist pentru Statele Unite ar fi un colaps financiar, în care bănci şi chiar oraşe întregi ar putea intra în faliment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite