Dăncilă: Adoptăm rectificarea bugetară. De ce au fost tăiaţi banii pentru proiectul „Merg la şcoală“

Dăncilă: Adoptăm rectificarea bugetară. De ce au fost tăiaţi banii pentru proiectul „Merg la şcoală“

Viorica Dăncilă FOTO gov.ro

Guevrnul adoptă rectificarea bugetară în şedinţa de luni, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, care a declarat că rectificarea este pozitivă, pentru că se reduce din zonele în care banii nu sunt folosiţi şi se repartizează sumele „acolo unde este nevoie”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În şedinţa de guvern de astăzi vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă. Aşa cum am spus şi data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare. Bugetul ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele militare”, a Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Potrivit premierului, Educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate Guvernul va reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare.

„Vom continua programele începute în educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familii cu venituri reduse. Reducerea cu aproximativ un miliard de lei a bugetului Ministerului Educaţiei se referă în principal la programul  «Merg la şcoală», care din păcate nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate iniţial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la sfârşitul anului, a titlurilor executorii şi aplicarea legii 85/2016”, a afirmat  premierul.

Viorica Dăncilă a menţionat că la instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate şi creditele de angajament, astfel încât „să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a proiectelor de investiţii”.

„Aşa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiţi până la finalul acestui an”, a mai spus Dăncilă.

Guvernul va acorda bani, după rectificarea bugetară, şi pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundaţii.

„Suntem alături de oamenii care au fost afectaţi de inundaţii, alunecări de teren, alte calamităţi naturale, şi îi vom sprijini în continuare. Alocăm prin această rectificare 500 milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectate. De asemenea, alocăm fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Aşa cum am mai spus, pentru Guvernul României este foarte importantă aplicarea principiului coeziunii în dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor ţării”, a anunţat premierul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: