Cum poate fi redus semnificativ consumul de energie. OMV Petrom sponsorizează un program de eficienţă energetică

Cum poate fi redus semnificativ consumul de energie. OMV Petrom sponsorizează un program de eficienţă energetică

Prin izolarea termică adecvată şi prin implementarea unor soluţii eficiente de încălzire, consumul de energie al clădirilor poate fi redus semnificativ. În acest context, OMV Petrom anunţă că va sprijini cu patru 4 milioane de euro programul „România Eficientă”, lansat de Energy Policy Group, pentru promovarea eficienţei energetice.

Ştiri pe aceeaşi temă

OMV Petrom va contribui cu 4 milioane de euro la acest program, în perioada 2019-2022. Programul îşi propune să promoveze eficienţa energetică la nivel naţional, prin campanii de informare publică, programe de educaţie şi finanţarea unor proiecte pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice.

„Zi de zi, OMV Petrom furnizează energie pentru România. Rolul nostru nu se opreşte aici, fiind parte din România, dorim să ne implicăm în iniţiative care sunt relevante pentru ţară. Credem că eficienţa energetică este una dintre aceste iniţiative şi că «România eficientă» poate încuraja consumul mai responsabil de energie, conducând la reducerea costurilor şi a impactului asupra mediului. Măsurile de eficienţă energetică pot duce la o reducere cu 40% a consumului. Este important ca acest program să avanseze”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Radu Dudău, Director EPG a declarat: „Peste 80% din clădirile din România sunt construite înainte de 1989 şi au o performanţă energetică scăzută, cu consumuri anuale între 180 şi 400 kWh/m2. Prin renovare extinsă, consumul de energie poate scădea sub 100 de kW/m2, ceea ce ar însemna economii semnificative. Este important ca publicul să conştientizeze risipa de energie şi să aibă acces la informaţii despre creşterea eficienţei energetice a clădirilor”.

Înlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat şi de patru ori. 

În cadrul programului „România eficientă” vor fi organizate campanii de educare şi informare. Astfel, atât publicul larg cât şi autorităţile locale, care administrează un număr mare de imobile de interes public, vor avea acces la informaţii privind soluţii concrete de reducere a consumului energetic, care conduc la scăderea costurilor cu utilităţile şi a impactului asupra mediului. De asemenea, vor fi dezvoltate un ghid practic de eficienţă energetică şi programe de training pentru reprezentanţi ai autorităţilor publice. Într-o fază avansată a proiectului, vor finanţate proiecte de renovare extinsă a unor clădiri publice pentru creşterea eficienţei energetice.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) şi Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) s-au alăturat acestui program.

UPB va contribui prin furnizarea de cunoştinţe tehnico-inginereşti fundamentale, prin studii realizate în cadrul proiectului „România Eficientă”, precum şi prin programe educaţionale şi de formare. ASRO va dezvolta standarde de performanţă energetică a clădirilor publice. ANRE, prin Departamentul pentru Eficienţă Energetică, va sprijini activ iniţiativa prin participarea la evenimentele relevante, prin diseminarea şi promovarea informaţiilor şi a rezultatelor acestei iniţiative în cadrul reuniunilor organizate ANRE, dar şi în materialele informative realizate de specialiştii Departamentului pentru Eficienţă Energetică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările