Cum ar putea ajunge românii să plătească din buzunarele proprii investiţia în conducta BRUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii ar putea să suporte costurile realizării conductei de transport gaze BRUA, dacă nu va exista un trafic de gaze prin această investiţie, este de părere un oficial din Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Anul acesta segmentul românesc al BRUA va fi finalizat. Mă gândesc însă ce vom transporta prin această conductă de gaze pentru că, în paralel, se dezvoltă o conductă de gaze către partea vestică pe traseul Rusia-Turcia-Bulgaria-Serbia-Slovenia-Italia şi, ca atare, începând de anul viitor, în tarifele de transport vom vedea că Transgazul va trebui să îşi recupereze partea de bani pe care a investit-o, iar asta va însemna o creştere a tarifelor în contextul în care nu vom avea trafic de gaze. (...) Sper să se găsească şi un trafic de gaze astfel încât taxa acestei investiţii să nu fie suportată doar de consumatorii români”, a declarat marţi Maria Mânecuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale în cadrul ANRE, în cadrul unei conferinţe.

Toate investiţiile din sectorul energetic se suportă în tarif, spune Mânecuţă, însă aceasta adaugă că costul segmentului românesc al gazoductului nu va fi suportat imediat, ci va fi întins pe o perioadă de 40 de ani.

„Este o conductă de interes comun, este un angajament ferm al statului român pentru a dezvolta această conductă. Ori toate investiţiile se suportă în tarif. Asta este... (...) Costurile pe care le transferăm în tarife pentru această conductă de 480 de milioane de euro (un sfert acoperită de finanţare de la Comisia Europeană - n.r.) se va împărţi pe 40 de ani, nu înseamnă că vom plăti de mâine cele 480 de milioane. Sigur că la un moment dat conducta va transporta (gaze)”, a mai afirmat Maria Mânecuţă, la o conferinţă organizată de Focus Energetic.

Investiţia totală pentru realizarea conductei BRUA este de 480 de milioane de euro, din care 179 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.

Pentru faza 1, cea care va fi gata în acest an, se prevede transportul a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite