Cum e vopsită locomotiva care tractează Trenurile Soarelui. „Pasărea măiastră“ va circula pe ruta Bucureşti-litoral

Cum e vopsită locomotiva care tractează Trenurile Soarelui. „Pasărea măiastră“ va circula pe ruta Bucureşti-litoral

Locomotiva „Pasărea Măiastră“

Pasagerii care aleg ca destinaţie litoralul Mării Negre vor călători, începând de marţi, cu un tren ieşit din tipare prin galeria de artă neconvenţională de pe locomotiva denumită „Pasărea măiastră“, inspirată din opera lui Brâncuşi.

În călătoria inaugurală, locomotiva Pasărea Măiastră a pornit spre mare din Gara de Nord Bucureşti, la ora 14.00, cu trenul IR 1585, cu sosire la Constanţa la ora 16.28.

În perioada următoare vor fi puse în mişcare trenuri din cadrul programului estival "Trenurile Soarelui", unul dintre acestea fiind Trenul Tineretului.

Szentes: „E nevoie de culoare şi în domeniul nostru“

„2016 este anul Brâncuşi. Iată că Pasărea măiastră, prezentă în opera sculptorului român, inspiră şi astăzi şi noi încercăm să aducem un aer de prospeţime şi tinereţe în domeniul feroviar. Pe lângă condiţii mai bune de călătorie, ne dorim şi un material rulant în «haine» noi, care să transmită mesajul că lucrurile se schimbă cu şi pentru oameni.
Toţi cei care au zâmbit şi au făcut fotografii cu locomotiva HORA, toţi cei care au admirat-o ne-au arătat că e nevoie de culoare şi în domeniul nostru.
Fiecare călătorie este unică, aşa cum şi locomotiva Pasărea Măiastră este unică: va străbate ţara începând din acest sezon cu litoralul, şi va duce cu ea tinereţea şi culorile simbol ale României. Noi vă invităm să circulaţi cât mai mult cu aceste trenuri remorcate cu locomotive pictate în cadrul proiectului Movin Art“, a declarat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, la evenimentul de lansare a locomotivei.

Potrivit oficialului, Policolor a participat la proiect cu o gamă de vopsele noi pe care CFR Călători doreşte să le utilizeze în continuare la restaurarea locomotivelor, a vagoanelor şi a materialului rulant.

„Noi am dori ca aceste vopsele să obţină şi aprobarea în viitor din partea AFER, astfel încât să fie folosite pe scară largă la proiectele noastre de vopsire de locomotive, vagoane şi material rulant“, a adăugat şeful CFR Călători.

„Culorile României“, cea mai mare expoziţie de arată urbană

Locomotiva Pasărea Măiastră continuă proiectul Moving Art - parte a campaniei „Culorile României“ - şi constă în înfrumuseţarea la exterior a unor locomotive din parcul de material rulant al companiei feroviare.

„Încercăm să aducem prin acest proiect culoarea, arta şi originalitatea în viaţa oamenilor. Primul proiect a fost Locomotiva HORA, care s-a bucurat de succes şi rămâne în funcţiune şi anul acesta şi în viitor.
Eu sper ca Pasărea Măiastră, care este un simbol important pentru România pentru anul 2016 prin conexiunile cu Brâncuşi, să fie şi un simbol important al focusului pe care l-am avut pentru comunitatea românească şi pentru cetăţeni“, a declarat CEO şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Policolor, Ion Florescu.

Proiectul câştigător al concursului de creaţie cu tema Pasărea Măiastră, lansat în luna aprilie, adresat studenţilor şi masteranzilor din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, a fost imaginat de Adrian Felix Dărăbăneanu într-o viziune modernă şi pus în practică de artiştii Cristian şi Răzvan Scutaru.

„O astfel de lucrare îi oferă unui artist un bun examen faţă de publicul larg, iar eu sunt mândru că pot lua real şi direct pulsul oamenilor vizavi de creaţia mea artistică. Întreg proiectul «Culorile României» e singura şi cea mai mare expoziţie de artă urbană neconvenţională în aer liber la care românii pot lua parte“, a spus Cristian Scutaru.

Parteneriat cu Policolor

Anul trecut, la 1 iulie, locomotiva HORA, pictată cu motive transpuse de pe costumele populare româneşti, a plecat în prima sa călătorie cu „Trenurile Soarelui“, spre litoralul Mării Negre.

Locomotiva HORA, botezată astfel de artistul vizual Carmen Nistor datorită motivelor transpuse de pe costumele populare româneşti pe exteriorul locomotivei electrice, este rezultatul colaborării dintre CFR Călători, Policolor - cel mai longeviv brand românesc de lacuri şi vopsele - şi Carmen Nistor, artist vizual, pasionat de transpunerea culorilor şi motivelor româneşti pe suprafeţe neconvenţionale.

Parte dintr-o campanie amplă, ale cărei costuri se ridică la minimum 250.000 de euro, proiectul Moving Art - HORA promovează într-o manieră inedită tradiţiile româneşti, aducându-le în atenţia tuturor într-o formă neconvenţională, dar atractivă şi se derulează în colaborare cu CFR Călători.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările