Criza din Grecia trage în jos creşterea PIB din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În locul unui avans al economiei de 3,8%, în 2012 vom avea doar 1,1% din cauza crizei datoriilor elene, avertizează analiştii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Evoluţiile pozitive ale economiei din prima parte a acestui an i-au determinat pe analiştii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să prognozeze pentru România, în luna iulie, o creştere economică de 3,8% în 2012.

Acum, această prognoză a fost redusă drastic, la numai 1,1%, în principal din cauza crizei datoriilor din Grecia, care se accentuează pe zi ce trece şi contaminează inclusiv economia românească.

Criza din Grecia are un efect negativ în special în relaţiile bancare transfrontaliere, iar continuarea sprijinului FMI oferă o protecţie importantă României, au precizat specialiştii BERD, în ultimul raport privind prognozele băncii, lansat ieri pe site-ul instituţiei.

Exporturile tind spre minus

O altă cauză pentru reducerea prognozei economice pe anul viitor ar mai fi reducerea ritmului de creştere din ţările zonei euro, principalii noştri parteneri la export.

Scăderea cererii pe aceste pieţe ar putea afecta destul de mult afacerile industriaşilor de la noi, în condiţiile în care exporturile au fost principalul motor de creştere ce a scos România din recesiune. „Până nu de mult, economia României era pe cale să înregistreze o creştere modestă în 2011 şi un ritm mult mai rapid în 2012", se arată în raport.

Încetinirea activităţilor economice în zona euro are deja un impact semnificativ asupra exporturilor României în această regiune, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi în următoarele luni, chiar dacă livrările în alte zone se menţin ridicate.

Oficialii devin prudenţi în declaraţii

La scurt timp după aflarea veştii că BERD ne-a redus drastic prognoza de creştere economică, premierul Emil Boc a anunţat că pericolul revenirii recesiunii anul viitor „nu este complet înlăturat", motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri. Între acestea, Boc a amintit instalarea de manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea „doar a investiţiilor care se justifică", Guvernul urmând să renunţe la cheltuielile care nu sunt necesare.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a evitat să comenteze noua prognoză a BERD, dar a arătat că bugetul pe anul viitor nu e construit pe o creştere de 3,5%. „Sunt diferite instituţii şi bănci care dau anumite prognoze. Eu spun că trebuie să aşteptăm prognoza pe care o s-o dea Comisia Europeană. Legat de 3,5% (creştere economică estimată - n.r.), consider că acea prognoză de creştere nu va sta la baza elaborării bugetului", a spus Ialomiţianu.



Şi FMI ne va reduce prognoza pe 2012

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, declara, la sfârşitul lunii septembrie, că FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a României pe anul viitor. Deocamdată, estimarea actuală este de 3,7%.

Datoriile suverane întârzie redresarea

BERD anticipează o încetinire a creşterii economice în Europa Emergentă anul viitor, continuarea crizei datoriilor suverane din zona euro punând probleme redresării din criza financiară din 2008-2009, se arată în raportul băncii. În Europa de Sud-Est, cel mai mult s-au înrăutăţit perspectivele României, Albaniei şi Serbiei, toate expuse puternic la economia elenă. BERD a redus estimarea privind PIB-ul Bulgariei la 1,6% pentru acest an şi la 2,3% pentru 2012.

Şi FMI ne va reduce prognoza pe 2012
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite