Consumul celor care produc energie electrică ar trebui scăzut din factură, dar ANRE nu ştie cum

Consumul celor care produc energie electrică ar trebui scăzut din factură, dar ANRE nu ştie cum

Energia electrică generată din surse regenerabile de persoanele fizice (prosumatorii), ar trebui preluată în reţea de la 1 ianuarie 2019, factura urmând să fie compensată, însă Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) nu ştie cum poate fi realizat practic acest lucru.

Ştiri pe aceeaşi temă

O modificare legislativă din vara acestui an permite prosumatorilor să primească pentru energia livrată în reţea un preţ egal cu media de pe piaţa spot din anul anterior, factura urmând să fie compensată de furnizori.
 
ANRE a organizat, luni, o şedinţă publică pe această temă, la discuţii participând Viorel Alicuş, director în ANRE, alţi reprezentanţi ai reglementatorului şi ai furnizorilor, ai distribuitorilor, ai producătorilor din surse regenerabile, ONG-urilor de mediu, dar şi prosumatori care deja injectează energie în reţea, fără a primi nimic în schimb.
 
Însă din discuţii a reieşit că nici reprezentanţii furnizorilor, nici cei ai ANRE nu sunt pregătiţi pentru asta şi nu cunosc încă modul în care acest lucru se va face practic, scrie Agerpres.
 
"Ca să fac prognoză pentru fiecare prosumator în parte, cum facem cu dezechilibrele? Ni le asumăm, dar cum? Eu nu înţeleg ce înseamnă acest dezechilibru pe care îl preiau. Nu scrie nicăieri în nicio reglementare cum să facem asta", a adus în discuţie Mihai Beu, directorul de comercializare al Electrica Furnizare.
 
Participanţii şi-au dat cu părerea asupra acestui aspect, dar fără o soluţie concretă, ajungându-se până la întrebarea dacă prosumerul este consumator sau producător.
 
"Bănuiesc că prosumatorul îl calculaţi ca fiind producător. Trebuie să ne lămurim. Bine că nu am terminat discuţia", a spus Alicuş.
 
"Prosumatorul nu mai consumă ca un casnic obişnuit, consumă pe sold. Se introduc dezechilibre în plus", a continuat oficialul Electrica.
 
"Îl vedeţi ca un consumator, nu ca un producător?", a întrebat Alicuş, la care reprezentantul Enel a adăugat: "Adică vedem partea plină a paharului".
 
"E bine că avem discuţia acum. Trebuie să facă prognoza. Au dreptate. Într-o oră un prosumator poate fi ori consumator, ori producător", a mai spus reprezentantul ANRE.
 
"Trebuie să notificăm în piaţă o prognoză de consum şi una de producţie. Este absolut imposibil", a continuat responsabilul Electrica.
 
"Ba da, se poate, dacă faceţi aşa cum v-am spus noi", a insistat Alicuş.
 
În discuţie a intervenit şi un reprezentant al Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă (PATRES).
 
"Eu nu ştiu statistic să intuiesc dacă fiul meu va aprinde calculatorul sau va deschide frigiderul în următoarea oră", a spus el.
 
Reprezentantul Electrica le-a atras tuturor atenţia că aceste lucruri trebuie lămurite, dacă ANRE vrea ca sistemul să funcţioneze de la 1 ianuarie.
 
"Părerea mea este că trebuie notificată o poziţie pentru toţi prosumatorii din piaţă. Problema este când se înghesuie foarte mulţi la furnizori de dimensiune mică. La furnizorii de dimensiuni mari nici nu se va simţi", a susţinut Alicuş.
 
Reprezentanţii PATRES au arătat că, la furnizorii mari, prosumatorii chiar vor îmbunătăţi prognoza de dezechilibru.
 
"M-aş bucura. Tocmai se plâng că nu ştiu să facă prognoza. Facem o întâlnire cu distribuitorii şi furnizorii săptămâna asta", a mai spus Alicuş.
 
Alte probleme ridicate de furnizori au fost dacă trebuie să emită o singură factură pentru energia produsă şi cea consumată, dar şi cum vor calcula TVA pentru toate aceste plăţi. Totodată, furnizorii s-au plâns că schimbul de informaţii cu distribuitorii durează foarte mult, între 3 şi 6 luni.
 
Parlamentul a aprobat, în iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care precizează: "Prosumatorii (sau prosumerii - n.r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE".
 
Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.
 
"Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor", mai spune legea votată în iulie.
 
De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările