Condiţii draconice la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit

Condiţii draconice la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit

Firmele riscă să plătească şi impozit, şi penalităţi dacă vor să păcălească statul ca să beneficieze de facilităţile fiscale  FOTO Adevărul

Firmele care vor să fie scutite de impozit pentru profitul utilizat pentru achiziţia de echipamente trebuie să păstreze utilajele pentru cel puţin jumătate din durata lor de viaţă şi nu le pot amortiza accelerat.

Guvernul va aplica de la 1 iulie scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, iar aceasta va fi valabilă până la 31 decembrie 2015, impactul bugetar estimat ridicându-se la 137,5 de milioane de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
 
Scutirea se va aplica doar pentru achiziţia de echipamente tehnologice - respectiv utilaje, maşini şi instalaţii de lucru, însă acest lucru nu înseamnă că vor putea fi trecute autoturismele „pe firmă“, practică întâlnită foarte des înainte de sosirea crizei. Pentru perioada 1 iulie- 31 decembrie 2014, facilitatea se va aplica pentru investiţiile realizate începând cu 1 iulie 2014.
 
Riscuri: impozit plus penalităţi
 
Măsura vine cu o serie de condiţii care vor determina o mare parte din firme să nu apeleze la ea, precum obligaţia de a menţine utilajele pentru cel puţin jumătate din durata de viaţă a acestora, sub ameninţarea  recalculării impozitului datorat, cu tot cu penalităţi.
 
„Nu intră sub incidenţa acestor prevederi echipamentele tehnologice transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, în cazul în care societatea beneficiară preia rezerva aferentă profitului scutit, asumându-şi astfel drepturile şi obligaţiile societăţii cedente, precum şi echipamentele tehnologice înstrăinate în cadrul procedurii de lichidare/faliment, potrivit legii“, se arată la articolul 9 al proiectului.
 
De asemenea, contribuabilii care beneficiază de scutirea de impozit pe profit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective, adică deducerea în primul an a cel mult 50% din valoarea utilajului.
 
Consultantul fiscal Emilian Duca a declarat, pentru „Adevărul“, că majoritatea firmelor vor ignora această facilitate din cauza condiţiilor impuse. „Firmele care apelează la această scutire sunt obligate să păstreze în patrimoniu respectivele echipamente achiziţionate pentru cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare, altfel vor plăti impozit şi penalităţi. Iar asta chiar dacă acestea se distrug independent de ele. Trebuie să le păzească Sfintele Moaşte, să aibă grijă să nu le distrugă“, a spus Duca. 
El a mai spus că o astfel de măsură a mai fost aplicată în 2010, iar majoritatea firmelor au ignorat-o tocmai din cauza condiţiilor impuse. „Condiţiile impuse pentru astfel de facilităţi fiscale sunt, de regulă, prohibitive. Măsura are valoare din punct de vedere politic, dar, din punct de vedere tehnic, beneficiile sunt extrem de reduse“, a mai spus consultantul fiscal.   
 
Măsura a fost anunţată de premierul Victor Ponta şi a fost discutată în şedinţa de Guvern de miercuri. Consilierul său pe teme economice, Cristian Socol, a afirmat că este deja „bătută în cuie“ pentru aplicarea din vară. 
 
În schimb, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat că măsura nu ar trebui să aibă limitare în timp şi că nu va avea efectul scontat în economie dacă nu este însoţită de reducerea CAS cu 5%.
 
Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: