Concedieri masive în România, în doar câteva zile: 1 din 5 angajaţi are contractul de muncă încetat sau suspendat

Concedieri masive în România, în doar câteva zile: 1 din 5 angajaţi are contractul de muncă încetat sau suspendat

FOTO Shutterstock

Numărul angajaţilor concediaţi a ajuns deja la peste 180.000, alţi aproape 900.000 fiind trimişi în şomaj tehnic, ceea ce înseamnă că unul din 5 români nu mai lucrează.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii, vineri, 3 aprilie, la nivel naţional, se operaseră deja 180.170 de concedieri, cu circa 25.000 mai multe decât la 1 aprilie, cea mai mare parte dintre acestea provenind din domeniul comerţului (35.501), industria prelucrătoare (31.185) şi construcţii (22.313).
 
În ce priveşte numărul angajaţilor care vor beneficia de şomaj tehnic, acesta a atins vineri 884.349, arată datele oficiale ale Ministerului Muncii. Dintre aceştia, cei mai mulţi provind din  domeniul industriei prelucrătoare (274.870), comerţ (179.041) şi hoteluri şi restaurante (116.584).
 
La finalul lunii februarie, numărul românilor angajaţi era de 5.620.573, concedierea sau trimiterea în şomaj a 1,064 milioane reprezentând aproape o cincime din forţa de muncă.
 
Reamintim că Guvernul României a decis să sprijine salariaţii angajatorilor aflaţi în şomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.  
 
Astfel, angajatorii care au salariaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) şi pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic, se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul în care angajatorul are sediul social.
 
Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care au înregistrat activitatea.
 
Întreaga comunicare între solicitanţi şi instituţiile vizate, respectiv solicitările şi depunerea documentelor, se face prin poşta electronică.
 
Mai multe informaţii sunt disponibile în paginile de internet ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă/Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: