Companii din sectorul gazelor, amendate pentru modul în care au gestionat furnizarea în perioada de ger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conductă magistrală de gaz. FOTO

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a amendat azi mai multe companii din piaţa de gaze, printre care Transgaz, OMV Petrom, Engie şi E.on din cauza dezechilibrelor create în sistemul de transport, apărute săptămâna trecută, când temperaturile au fost foarte scăzute.

Amenzile au fost acordate în această dimineaţă, potrivit unor surse din piaţa de energie citate de economica.net, iar companiile au dreptul să le conteste. ANRE nu a comunicat nimic oficial pe marginea acestui subiect.

Potrivit aceloraşi surse, controalele ar fi fost făcute săptămâna trecută.

Sistemul naţional de transport al gazelor a fost câteva zile din săptămâna trecută în stare de dezechilibru, volumul de gaze din conducte fiind sub nivelul optim. De marţi până joi dimineaţă Line Pack s-a situat între 33,2 şi 34,7 milioane mc, faţă de o valoare optimă de 41 milioane metri cubi. Stările de risc apar când Line Pack este sub 33 milioane metri cubi.

Miercuri şi joi, sistemul naţional de transport s-a aflat foarte aproape de starea de risc, care însemna că nu sunt suficient de multe gaze pentru a acoperi un consum mai mare decât în mod obişnuit, cauzat de temperaturile scăzute. 

Transgaz va trebui să ia măsuri pentru menţinerea în parametri optimi transportul de gaze la nivel naţional, scrie hotnews.ro, precizând că în depozite se află circa 570 de milioane de metri cubi de gaze, însă tehnic nu pot fi extrase decât 15-16 milioane metri cubi zilnic. 

Această cantitate este obişnuită pentru sfârşit de iarnă, însă, zilele acestea, consumul de gaze a depăşit 60 milioane metri cubi, ajungând aproape de 70 milioane metri cubi, în condiţiile în care într-o zi normală de iarnă, consumul este de circa 50 milioane metri cubi. 

 Din cauza gerului, consumul de gaze a crescut semnificativ, ducând la reducerea volumului efectiv de gaze aflate în conducte. 

Potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, indicatorul Line Pack arată că volumul efectiv de gaze era luni dimineaţă la nivelul de 45,8 milioane metri cubi, un nivel chiar ridicat. Miercuri la prânz ajunsese la nivelul de 33,2 milioane metri cubi, iar joi dimineaţă, la ora 5,00, la 34,7 milioane mc, faţă de o valoare optimă de 41 milioane metri cubi.

Datele publicate de Transgaz arată că starea optimă a sistemului naţional de transport este când Line Pack ajunge la circa 41 milioane metri cubi. Starea normală a Sistemului Naţional de Transport este între 38 milioane metri cubi şi 44 milioane metri cubi. Starea de dezechilibru apare când volumul de gaze este între 33 milioane metri cubi şi 38 milioane metri cubi, dar şi între 44 milioane metri cubi şi 46 milioane metri cubi. Stările de risc apar când Line Pack este sub 33 milioane metri cubi sau peste 46 milioane metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite