Comisia Europeană vrea salarii echitabile: Aşteptăm propunerile sindicatelor şi patronatelor. Nu va fi un salariu minim universal

Comisia Europeană vrea salarii echitabile: Aşteptăm propunerile sindicatelor şi patronatelor. Nu va fi un salariu minim universal

Comisia Europeană a lansat a doua etapă a consultării cu sindicatele şi cu organizaţiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a unor salarii minime echitabile pentru toţi lucrătorii din Uniunea Europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta este continuarea primei etape a consultării, care s-a desfăşurat în perioada 14 ianuarie - 25 februarie 2020, la care Comisia a primit răspunsuri din partea a 23 de parteneri sociali din întreaga UE. Pe baza răspunsurilor primite, Comisia a concluzionat că sunt necesare acţiuni suplimentare la nivelul UE.
 
Deja o prioritate politică pentru Comisia von der Leyen, evenimentele recente au consolidat şi mai mult solicitarea de eforturi ale UE pentru reducerea inegalităţilor salariale în creştere şi a sărăciei persoanelor încadrate în muncă.
 
UE a fost deosebit de afectată de pandemia de coronavirus, cu efecte negative asupra economiilor statelor membre, asupra întreprinderilor şi asupra veniturilor lucrătorilor şi familiilor acestora. Asigurarea faptului că toţi lucrătorii din UE câştigă un trai decent este esenţială pentru redresare, precum şi pentru construirea unor economii echitabile şi reziliente, iar salariile minime joacă un rol important. Salariile minime sunt relevante atât în ţările care se bazează exclusiv pe nivelurile salariale convenite în mod colectiv, cât şi în cele cu un salariu minim prevăzut de lege.
 
Salariile minime care sunt negociate în mod corespunzător cu partenerii sociali, respectate şi actualizate pot:
 
 • să pună la dispoziţia lucrătorilor vulnerabili o rezervă financiară pentru perioade dificile
 • să creeze stimulente mai puternice pentru muncă, îmbunătăţind astfel productivitatea
 • să reducă inegalităţile salariale în societate
 • să sporească cererea internă şi rezilienţa economiei
 • să contribuie la eliminarea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi.
 • Atunci când sunt stabilite la niveluri adecvate şi ţinând seama de condiţiile economice, salariile minime reprezintă un sprijin pentru lucrătorii vulnerabili şi contribuie la menţinerea atât a ocupării forţei de muncă, cât şi a competitivităţii întreprinderilor.
 

Comisia nu urmăreşte stabilirea unui salariu minim european uniform, nici armonizarea sistemelor minime de stabilire a salariilor. Orice eventuală măsură ar urma să fie aplicată diferit, în funcţie de sistemele de stabilire a salariului minim şi de tradiţiile statului membru, cu respectarea deplină a competenţelor naţionale şi a libertăţii contractuale a partenerilor sociali.

Documentul de consultare din a doua etapă stabileşte posibile căi de acţiune a UE pentru a se asigura că salariile minime sunt stabilite la niveluri adecvate şi că ele protejează toţi lucrătorii. Negocierile colective joacă un rol esenţial, astfel cum s-a subliniat în răspunsurile partenerilor sociali cu ocazia primei etape a consultării. Prin urmare, iniţiativa UE ar urmări să garanteze că:

 • salariile sunt stabilite ca urmare a unor negocieri colective care funcţionează bine;
 • cadrele naţionale permit stabilirea şi actualizarea regulată a salariilor minime obligatorii, pe baza unor criterii clare şi stabile;
 • partenerii sociali sunt implicaţi în mod efectiv în stabilirea prin lege a salariului minim pentru a sprijini gradul de adecvare al salariului minim;
 • variaţiile salariului minim şi exceptările sunt eliminate sau limitate;
 • cadrele naţionale privind salariul minim sunt respectate în mod efectiv şi că există mecanisme de monitorizare.
 
Partenerii sociali sunt invitaţi să răspundă la întrebările adresate în cadrul consultării până la 4 septembrie 2020. Aceasta include tipul de instrument considerat ca fiind cel mai potrivit. Comisia are în vedere atât instrumente legislative, cât şi instrumente nelegislative, şi anume o directivă în domeniul condiţiilor de muncă şi, respectiv, o recomandare a Consiliului.
 
Având în vedere circumstanţele actuale legate de criza provocată de coronavirus şi pentru a acorda partenerilor sociali timp suficient pentru a-şi prezenta răspunsurile, această perioadă este mai lungă decât în cazul consultărilor anterioare.
 
Următorul pas către această a doua etapă a consultării constă fie în negocierile dintre partenerii sociali în vederea încheierii unui acord în temeiul articolului 155 din Tratatul privind funcţionarea UE (TFUE), fie în prezentarea unei propuneri de către Comisia Europeană.
 
Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a declarat: „În perspectiva unei redresări favorabilă incluziunii ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, dorim să ne asigurăm că toţi lucrătorii din UE sunt protejaţi de un salariu minim echitabil, care să le permită să câştige un trai decent indiferent de locul lor de muncă.
 
Partenerii sociali joacă un rol esenţial în negocierea salariilor la nivel naţional şi local şi ar trebui să fie implicaţi în stabilirea salariilor minime, atât în ţările care se bazează exclusiv pe nivelurile salariale convenite în mod colectiv, cât şi în cele cu un salariu minim prevăzut de lege.”
 
Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a declarat: „În UE, unul din şase lucrători sunt clasificaţi ca lucrători cu venituri salariale mici, iar majoritatea lor sunt femei. Aceşti lucrători au asigurat funcţionarea societăţilor şi economiilor noastre, în timp ce tot restul a trebuit să se oprească. Însă, în mod paradoxal, ei vor fi afectaţi cel mai puternic de criză. Eforturile în vederea unei iniţiative privind salariile minime în UE sunt un element esenţial al strategiei noastre de redresare. Toată lumea merită un standard de viaţă decent.”
 
În orientările sale politice, preşedinta von der Leyen s-a angajat să prezinte un instrument juridic pentru a se asigura că toţi lucrătorii din Uniune sunt protejaţi de salariu minim echitabil, care să le permită un nivel de trai decent, indiferent de locul de muncă.
 
Ca parte a Comunicării privind o Europă socială puternică pentru tranziţiile juste, Comisia a lansat, la 14 ianuarie 2020, prima etapă a consultării cu partenerii sociali cu privire la modul de asigurare a unor salarii minime echitabile pentru toţi lucrătorii. Prima etapă a consultării s-a încheiat la 25 februarie, iar Comisia a primit 23 de răspunsuri din partea partenerilor sociali europeni reprezentând sindicate şi organizaţii patronale de la nivelul UE.
 
După analizarea punctelor de vedere exprimate de partenerii sociali în prima etapă a consultării, Comisia a ajuns la concluzia că este nevoie de acţiune la nivelul UE. Prin urmare, Comisia lansează în prezent a doua etapă de consultare a partenerilor sociali, în conformitate cu articolul 154 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).
 
Nu va exista un salariu minim universal. Orice potenţială propunere va reflecta tradiţiile naţionale, indiferent dacă acestea constau în contracte colective de muncă sau în dispoziţii juridice. Unele ţări au deja în vigoare sisteme excelente. Comisia doreşte să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, că ele acoperă suficiente persoane, că prevăd o consultare aprofundată cu partenerii sociali şi că dispun de un mecanism de actualizare corespunzător.
 
Această iniţiativă ar urma să sprijine punerea în aplicare a principiului 6 al Pilonului european al drepturilor sociale asupra salariilor, care reprezintă o responsabilitate comună a statelor membre, a partenerilor sociali şi a instituţiilor UE. Comisia a lansat o dezbatere amplă cu privire la viitorul plan de acţiune pentru punerea în aplicare exhaustivă a Pilonului european al drepturilor sociale, care urmează să fie prezentat la începutul anului 2021. Comisia invită toate părţile interesate să îşi prezinte opiniile până în noiembrie 2020. A fost creat un site web dedicat - „Exprimaţi-vă opinia cu privire la consolidarea Europei sociale” - menit să colecteze diversele contribuţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: