CLASAMENT Care sunt cele mai bune vinuri româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caroline Gilby este jurnalista si consultanta in vinuri din Marea Britanie

Vinuri roşii, albe, rosé şi dulci, realizate din soiuri internaţionale, dar şi autohtone se regăsesc în topul celor mai bune vinuri româneşti, realizat de Gault&Millau în cadrul unui ghid dedicat vinurilor româneşti. Acesta include 152 de vinuri de la 63 de crame.

Cel mai mare scor al unui vin românesc in clasamentul Gault&Millau este de 94 de puncte din 100, pentru „Smerenie 2016“ de la crama Oprişor, care a primit şi premiul pentru Cel mai bun vin roşu.

22 de vinuri româneşti au obţinut un scor de +90 de puncte. „Această performanţă demonstrează diversitatea şi complexitatea pieţei, calitatea vinului local şi competitivitatea acestuia”, spun autorii ghidului.

„Vinul românesc are un potenţial în care credem şi acesta este motivul pentru care am lansat ghidul de vinuri Gault&Millau pe plan local. Principiile de la care am pornit sunt transparente şi clare: expertiză independentă, neutralitate faţă de interesele comerciale ale pieţei, abordare constructivă, şanse în procesul de evaluare pentru toţi producătorii, indiferent de dimensiunea acestora. Pasul următor după lansare este de a promova vinurile româneşti selectate în ghid şi producătorii acestora atât în România cât şi la nivel internaţional“, declară Raluca Hriţcu şi Ştefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România.

Clasamentul general al vinurilor româneşti

Vinurile din ediţia 2019 a ghidului Gault&Millau Romania au fost evaluate de o echipă de 3 experţi internaţionali care deţin cele mai înalte certificări posibile în domeniul oenologic: Ana Săpungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine) şi Isa Bal (Master Sommelier). Cei trei evaluatori au contribuit cu perspective complementare, rezultate din parcursuri profesionale respectate în industrie dar şi cu o cunoaştere aprofundată a pieţei locale, care le-a permis o poziţionare în contextul internaţional a vinurilor locale.

Cea mai importantă concluzie a acestei prime ediţii a ghidului este că soiurile locale reprezintă şansa României la un loc important pe scena globală a pieţei de vinuri, fie ca este vorba despre Fetească Neagră sau Albă, Negru de Drăgăşani, sau unele mai puţin cunoscute precum Zghihara de Huşi.

În perioada imediat următoare, ghidul Gault&Millau de vinuri româneşti va fi lansat la Paris pe 8 decembrie şi prezentat la Bordeaux în februarie 2019 la Cité du Vin, unul din cele mai importante târguri de vin din lume, ambele proiecte desfăşurându-se în cadrul Saison France-Roumanie.

Topul vinurilor accesibile, cu un raport bun calitate/preţ

Gault&Millau a realizat de asemenea un top al vinurilor POP, accesibile, cu un raport bun calitate/preţ, preţ sub 10 euro.

Selecţia de vinuri POP 2019

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite