Cine este Ion Cupă, propus ministru al Energiei de Guvernul Dăncilă

Cine este Ion Cupă, propus ministru al Energiei de Guvernul Dăncilă

Ion Cupă a fost propus ministru al Energiei de premierul Viorica Dăncilă

Ion Cupă, membru al ALDE, a fost propus de premierul Viorica Dăncilă pentru a prelua funcţia de ministru al Energiei, după ce Anton Anton şi-a depus demisia din acest post.

Ion Cupă (51 ani) este din Mehedinţi, este vicepreşedinte naţional ALDE şi preşedintele ALDE Dolj.

Cea mai apropiată tangenţă a lui Ion Cupă cu Energia este faptul că din 2011 şi până în prezent este preşedintele Consiliului de Administraţie de la CE Rovinari.

De asemenea, Cupă a fost membru în comisia de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care a investigat creşterea preţului gazelor în anul 2017, ca urmare a liberalizării preţului.

Cupă a intrat în Parlamentul României în 2012 din partea PDL, fiind deputat de Gorj. În timpului mandatului, a făcut parte din următoarele grupuri parlamentare: grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal (între 19 decembrie 2012 şi 9 aprilie 2013), grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal (între 9 aprilie 2013 şi 2 iulie 2014), deputaţi neafiliaţi (între 2 iulie 2014 şi 1 septembrie 2014) şi grupul parlamentar Liberal Conservator (PC-PLR) (din 1 septembrie 2014). În 2016, a fost ales din nou pe listele ALDE şi este în prezent deputat de Gorj.

A lucrat la Energoconstrucţia şi Hidrotehnica, iar din 2005 până în 2010 a fost director executiv la DGPF Mehedinţi.

Între 2008 şi 2010 a fost membru supleant în Consiliul Naţional de Integritate.

A mai avut funcţii de conducere la DGFP Gorj şi DGFP Mehedinţi.

Declaraţia de avere arată că deţine două terenuri intravilane în Drobeta Turnu Severin şi unul în Târgu Jiu, o casă în Drobeta Turnu Severin, un autoturism Mercedes E220 şi o motocicletă, mai multe conturi în lei la BRD şi unul în valută, precum şi participaţii la două societăţi comerciale - Sara Laboratory SRL şi Harasprest SRL, împrună cu soţia, Ramona Maria Cupă. Cupă a contractat un credit de aproape 40.000 de euro, la BRD, în 2007, cu scadenţa în 2032.

Are venituri anuale de 129.372 lei, din funcţia de deputat, în timp ce soţia a avut venituri de 94.769 lei, din funcţia de biolog specialist, la Spitalul Judeţean Mehedinţi.

Ion Cupă a criticat recent apropierea partidului său de Pro România, partid condus de Victor Ponta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: