CCR: Reorganizarea ANAF în direcţii judeţene este neconstituţională

CCR: Reorganizarea ANAF în direcţii judeţene este neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât marţi că este neconstituţională legea prin care Guvernul vrea să reorganizeze ANAF din direcţii regionale în direcţii judeţene.

Ştiri pe aceeaşi temă

CCR a admis marţi o sesizare de neconstituţionalitate formulată de un număr de 104 deputaţi aparţinând PNL, USR, PMP, precum şi deputaţi neafiliaţi.

Curtea Constituţională a constatat că legea prin care este reorganizată ANAF este neconstituţională în ansamblul său.

Desfiinţarea celor opt direcţii regionale ale ANAF şi reorganizarea în direcţii judeţene a trecut la finalul lunii februarie de Parlament. Proiectul de lege a fost iniţiat de UDMR, dar a primit o susţinere intensă şi din partea Guvernului.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a insistat că este nevoie de reorganizarea ANAF deoarece formula actuală, cu direcţii regionale, nu a funcţional. Ministrul a spus de asemenea că există un studiu de impact, însă nu l-a prezentat niciodată public.

„Miză politică”                                                                                            

Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, a atras atenţia că reorganizarea ar conduce la „combinaţii şi evaziune”. El spune că scopul evident al măsurii „este acela de a reface influenţa baronilor locali care nu mai aveau suficiente pârghii, cât timp decizia nu mai era la ei in judeţ”.

„După reorganizarea ANAF pe regionale, adică după ce li s-au tăiat baronilor locali pârghiile/relaţiile directe cu cei din Fiscul local (ex: o regională avea mai multe judeţe în subordine, dar conducerea/decizia era într-un singur loc, la regională), PSD dă drumul la combinaţii şi la evaziune, reinventând administraţiile judeţene”, avertiza Diaconu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: