Capcanele liberalizării pieţei de energie: Cu cât se scumpeşte electricitatea pentru consumatorii captivi

Capcanele liberalizării pieţei de energie: Cu cât se scumpeşte electricitatea pentru consumatorii captivi

Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, astfel încât să se evite situaţia în care consumatorii sunt forţaţi să plătească preţuri mult mai mari din cauza acţiunilor întreprinse de ANRE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, astfel încăt să se evite situaţia intolerabilă la care sunt supuşi majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari din cauza faptului că ANRE a adoptat cu mare întârziere legislaţia secundară.

Într-o scrisoare deschisă transmisă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor – Anca Dragu şi Ludovic Orban -, dar şi premierului Florin Cîţu, Asociaţia Energia Inteligentă aminteşte că decizia liberalizării pieţei de energie electrică a fost luată încă din data de 6 ianuarie 2020, prin OUG 1/2020, fiind alocat un termen de aproape un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie, diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici şi stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piaţă şi a iniţia procesul de contractare în vederea trecerii la piaţa liberă de la 1 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), instituţia căreia îi revenea responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activităţi, nu şi-a îndeplinit în timp util atribuţiile, prima informare având loc abia la data de 15 decembrie 2020, cu doar 2 săptămâni înainte de liberalizarea propriu-zisă a pieţei de energie electrică.

„În anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă „Preţul Corect”. De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activităţi de Informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanţa şi activităţile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă”, se arată în scrisoarea Asociaţiei.

Legislaţia secundară a fost definitivată prea târziu

În plus, susţine asociaţia, ANRE a emis legislaţia secundară necesară pregătirii paşilor liberalizării pieţei de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieţei de energie electrică, legislaţie care a fost în mod continuu schimbată şi modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieţei de energie electrică.

„ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieţei, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-şi aleagă o ofertă cu un preţ avantajos până la data de 1 ianuarie 2021”, susţin reprezentanţii asociaţiei în scrisoarea trimisă autorităţilor.

Cei care nu îşi schimbă furnizorul pot plăti şi cu 26% mai mult din ianuarie

Asociaţia Energia Inteligentă a remarcat şi că preţurile la energia electrică pentru consumatorii care nu-şi schimbă furnizorii vor creşte, după momentul liberalizării şi cu 23% faţă de preţul plătit aceluiaşi furnizor în luna decembrie 2020, lucru despre care ANRE nu a pomenit niciun cuvânt.

„ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor. Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte, la art 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanţă (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică la preţuri rezonabile”, se arată în documentul trimis autorităţilor.

Potrivit asociaţiei, toţi consumatorii abonaţi acum la cei 8 furnizori de energie electrică din ţară care nu îi vor schimba de la 1 ianuarie vor plăti facturi cu 13% până la 26% mai scumpe.

Astfel, „diferenţa între preţul pe care-l vor plăti consumatorii de la 1 ianuarie 2021 la actualul furnizor de energie electrică faţă de preţul existent în decembrie 2020 la consumatorii casnici din diferite zone din ţară este de 15% la Muntenia Nord, de 14% la Transilvania Nord, de 17% la Transilvania Sud, de 18% la E Distribuţie Dobrogea (ENEL), de 26% la E Distribuţie Banat (ENEL), de 23% la e Distribuţie Muntenia (ENEL), 13% la EON şi 17% la CEZ”.

Virgil Popescu: Furnizorii au profitat şi au crescut preţul pentru clienţii „captivi”

Problemele generate de liberalizarea pieţei de energie electrică au fost remarcate şi de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a punctat importanţa de a opta pentru piaţa concurenţială, în locul celei universale, care va deveni mai scumpă.

„Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic”, a explicat Popescu, amintind că furnizorii mai au obligaţia să facă inclusiv în cursul lunii ianuarie notificare către toţi clienţii, iar, dacă până la 31 ianuarie un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială. 

„În plus, oricând în timpul anului, consumatorii se pot muta din piaţa universală în piaţa concurenţială sau îşi pot schimba furnizorul”, a continuat ministrul.

Se cere demiterea vinovaţilor din ANRE

Asociaţia Energia Inteligentă cere Parlamentului să analizeze „în regim de urgenţă situaţia dezavantajoasă creată pentru cei cca 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare şi a celor vinovaţi de această situaţie şi aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite preţuri rezonabile la energie electrică”.

În scrisoarea trimisă şefilor Senatului, Camerei Deputaţilor şi Guvernului, asociaţia solicită amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică astfel încăt să se evite situaţia intolerabilă la care sunt supuşi majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari prin acţiunile întreprinse de ANRE şi să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie electrică pentru români.

Şeful ANRE, PSD-ist notoriu

Dumitru Chiriţă a fost numit de PSD în funcţia de preşedintele ANRE. După ce a lucrat ca electrician şef de tură la IDEB (1981-1990), Chiriţă s-a transformat în sindicalist(1990 - 2011), apoi a intrat în PSD fiind deputat în perioada 2000 – prezent cu o pauză de 4 ani cât a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (2004 – 2008).

CV-ul său poate fi văzut în întregime pe site-ul Camerei Deputaţilor

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările