Bulgarii joacă dur pentru a aduce fabrica Volkswagen în ţara lor. Ce avantaje are România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia de 1 miliard de euro pe care Volkswagen este dispusă să o facă în noua fabrică din Estul Europei a determinat cele două state să vină cu oferte atractive.

Anunţul făcut recent de gigantul auto german în privinţa renunţării la Turcia, ca locaţie pentru o nouă fabrică, au aruncat în cursă România şi Bulgaria, având în vedere avantajele financiare pe care le-ar putea obţine statul ales: o uzină care ar putea produce 300.000 de autovehicule anual ar genera venituri uriaşe pentru ţara în care va fi plasată, dincolo de investiţia uriaşă, de 1 miliard de euro, şi de numărul mare, câteva mii, de locuri de muncă. 

Bulgarii sunt dispuşi să-şi dubleze oferta de 135 milioane de euro, la 260 milioane, potrivit presei locale, citate de Automotive News. Rosen Plevneliev, fost preşedinte, spune că Bulgaria a pregătit o ofertă „minunată”. El a mai vorbit despre posibilitatea de dezvoltare a infrastructurii electrice, dar şi despre măsuri în educaţie care să ajute compania. 

De partea cealaltă, oficiali de la Bucureşti au afirmat că discută direct cu conducerea Volkswagen în încercarea de a o convinge să aleagă România. Astfel de afirmaţii au fost făcute de premierul demis Viorica Dăncilă, ministrul pentru Comerţ, Antreprenoriat şi IMM-uri Radu Oprea – care a fost deja în germania pentru a prezenta avantajele pe care le-ar putea oferi România - şi chiar şi fostul primar al Aradului, în prezent europarlamentaul PNL Gheorghe Falcă.

Falcă: VW ar putea veni la Arad

Fostul primar al oraşului Arad, în prezent europarlamentar PNL, a declarat recent că a participat la începutul anului la negocierile oficiale cu compania de consultanţă a Volkswagen care a evaluat ofertele din mai multe ţări din Europa de Est pentru construirea unei fabrici multi-brand. Potrivit lui, reprezentanţii Volkswagen ar fi ales Arad ca posibilă destinaţie pentru fabrică, terenul pus la dispoziţie de primărie fiind de 1.100 de hectare.

”Am condus negocierile de etapa nivelului meu, am avut asistenţă guvernamentală, iar locaţia Arad după a fost acceptată după aceasta negociere. Apoi, guvernul României a înaintat oferta integrală care conţine răspunsuri la patru probleme importante ridicate de companie. Primăria a pus la dispoziţie o suprafaţă de 1.100 de hectare, din care 400 de hectare pentru uzina Volkswagen, iar restul – pentru companiile de componente”, a declarat Gheorghe Falcă pentru G4Media.ro.

Potrivit acestuia, municipiul Arad poate fi  considerat de acum încolo drept una din cele mai viabile destinaţii pentru investiţii din industria automotive din Europa, având în vedere că este conectat la un tren de mare viteză, la autostrăzi şi la transport aerian. În plus, pe o rază de 150 km se găsesc cele mai mari companii de componente auto, ceea ce face ca preţul de producţie să fie extrem de competitiv.

Potrivit unor surse guvernamentale, Volkswagen a cerut tuturor competitorilor să prezinte o ofertă care să cuprindă aspecte-cheie legate de infrastructură, aspecte logistice, ofertă financiară şi piaţa forţei de muncă.

Volkswagen s-a răzgândit în privinţa Turciei

Compania germană Volkswagen a anunţat marţi că amână decizia finală de a construi o nouă uzină în Turcia din cauza situaţiei de securitate şi a sancţiunilor internaţionale anunţate deja pentru regimul de la Ankara, potrivit unui purtător de cuvânt al concernului, citat de Automotive News.

Iniţial, Volkswagen ar fi ales zona Manisa de lângă oraşul turc Izmir, graţie „condiţiilor macroeconomice pozitive”, incluzând aici populaţia de 80 de milioane a Turciei şi poziţia apropiată de pieţele aflate în creştere din Europa de Est, Asia şi Orientul Mijlociu.

Conform unui document intern al grupului german, fabrica de 1 miliard de euro va avea o capacitate de producţie anuală de 300.000 de vehicule şi va crea aproximativ 4.000 de locuri de muncă. Începutul producţiei este programat pentru 2022.

Însă săptămâna trecută, trupele turce şi insurgenţii sirieni susţinuţi de Ankara au luat cu asalt mai multe zone controlate de miliţiile kurde siriene, iniţiind astfel faza terestră a operaţiunii în nordul Siriei, acţiune ce ar putea transforma războiul civil sirian. Ofensiva a fost lansată după ce preşedintele american Donald Trump anunţase retragerea trupelor americane din regiune, provocând critici violente la Washington şi în lume că-şi abandonează aliaţii kurzi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite