Bulgaria este contaminată de Grecia

Riscul Bulgariei este legat de nivelul datoriei totale (111% din PIB) şi de cotaţia fixă a levei faţă de euro. O mare parte din datoria externă a Bulgariei provine de la sistemul financiar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Băncile sunt responsabile pentru 8,4 miliarde de euro, aproximativ un sfert din PIB, iar sectorul privat pentru 12,08 miliarde de euro, sau 37,6% din PIB.

Băncile elene, printre care National Bank of Greece şi Alpha Bank, deţin aproape o treime dintre instituţiile de credit bulgare.

„Cel mai probabil canal de contagiune dinspre Grecia spre Europa de Sud-Est este reprezentat de subsidiarele băncilor elene. Orice presiune de finanţare sau lichiditate la nivelul grupului părinte ar putea afecta comportamentul subsidiarelor", a declarat Mark Young, şeful diviziei Fitch pentru instituţiile de credit din economiile emergente.

„Estimăm că vor apărea în acest an presiuni legate de finanţarea subsidiarelor. Chiar dacă grupurile elene ţin deschise fluxurile de capital pe termen scurt, riscul major este că recesiunea le-ar putea forţa să-şi reducă expunerea în Europa de Est", afirmă analistul Capital Economics, Neil Shearing.

O eventuală înrăutăţire a situaţiei economice din Grecia va afecta direct Bulgaria, având în vedere că circa 10% din exporturile bulgare se îndreaptă spre piaţa grecească.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările