Beneficiarii de ajutor social, stimulaţi să intre pe piaţa muncii. Ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Amazon
Foto: Amazon

Beneficiarii de ajutor social care se angajează pentru o perioadă de cel puţin doi ani primesc venitul minim garantat timp de încă 6 luni după începerea activităţii în muncă, aminteşte Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

„Persoanele beneficiare de ajutor social, care se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni, beneficiază în continuare, pentru o perioadă de şase luni, de sprijinul financiar acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, în cuantumul stabilit anterior angajării şi plătit de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.”, transmite sursa citată.

Măsura a fost adoptată prin OUG nr. 101/2021, pentru sprijinirea prin angajare a persoanelor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate.

Potrivit ANOFM, prin actul normativ menţionat se instituie obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă, beneficiare de ajutor social, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă conform pregătirii profesionale. 

„Neprezentarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă şi va conduce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.”, precizează sursa citată.

Conform reprezentanţilor Agenţiei, în acest fel, serviciile de ocupare vor menţine mai strâns legătura cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii şi aplicării măsurilor de stimulare a ocupării persoanelor aparţinând acestei categorii cu acces mai dificil pe piaţa muncii, precum şi cu unitaţile administrativ-teritoriale (UAT) în a căror bază de date sunt aceste persoane.

„Reamintim faptul că, potrivit Legii nr. 416/2001 persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii.”, explică sursa citată.

Prin persoană aptă de muncă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: 

- are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare; 

- nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege; 

- are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Un număr de 156.944 de români au beneficiat de ajutor social în luna august a acestui an, cu 2.101 mai puţini decât în luna anterioară, arată datele transmise de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (9.988), Bacău (8.701) şi Buzău (7.774), iar cei mai puţini în Bucureşti (229) şi în judeţele Ilfov (911) şi Timiş (1.280).

Luna trecută, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost introduse noi măsuri pentru stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social, pentru prevenirea dependenţei de acest beneficiu, precum şi pentru consolidarea ocupării forţei de muncă şi reducerea şomajului în rândul tinerilor

Citeşte şi: Noi măsuri pentru românii care beneficiază de ajutor social. Ministrul Muncii anunţă ce condiţii trebuie să respecte pentru a primi banii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite