Banii de la FMI vin în februarie, cei de la CE, în martie / Datoriile companiilor de stat afectează întreaga economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a transmis, miercuri, că este optimistă cu privire la ultima evaluare a Programului Economic convenit cu România şi consideră că directorii executivi ai instituţiei vor aviza pozitiv concluziile experţilor.

„Acordul este unul preliminar, dar avem motive să fim optimişti. Considerăm că board-ul va aviza pozitiv această evaluare, iar cele două tranşe vor fi eliberate", a declarat şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

Boardul se va reuni la mijlocul lunii februarie, iar în cazul în care board-ul îşi va da acordul, cele două tranşe vor fi eliberate în 48 de ore. La rândul ei, Comisia Europeană va elibera cea de-a doua tranşă în cursul lunii martie.

Tranşele a treia şi a patra de la Fondul Monetar Internaţional vor fi ultimele care vor finanţa, în proporţie de 50%, deficitul bugetar. Începând cu trimestrul al doilea din 2010, finanţatorul extern şi Guvernul de la Bucureşti vor renunţa la înţelegerea iniţială, care a marcat o excepţie de la regula FMI: banii nu susţin niciodată, în mod direct, balanţa de plăţi a unui stat (deficitul bugetar), ci rezervele băncii centrale. La rândul său, Comisia Europeană (CE) va continua să finanţeze deficitul statului.

UPDATE 10 41 Vom avea creştere economică chiar din primul trimestru al anului

Experţii delegaţiei FMI şi a Comisiei Europene apreciază că cea mai dificilă perioadă a crizei în România se apropie de sfârşit, dar că reformele la care s-au angajat autorităţile de la Bucureşti trebuie continuate.

„Cea mai rea parte a crizei a trecut, dar este important ca România să continue reformele. În privinţa acestei evaluări, majoritatea ţintelor au fost îndeplinite", a declarat Fabienne Illzkowitz.

La rândul său, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks a adăugat că, în 2009, România a înregistrat o creştere economică negativă de 7%, dar că evoluţia PIB va intra pe teritoriul pozitiv începând chiar cu primul trimestru al acestui an.

UPDATE 11.01 Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a spus că există companii de stat care afectează buzunarul consumatorului de rând. „Unele întreprinderi de stat sunt foarte eficiente şi profitabile, altele îi costă pe contribuabilii români foarte mulţi bani, an de an. Unele au arierate care se împrăştie în întreaga economie", a declarat Franks, la prezentarea concluziilor misiunii FMI la Bucureşti.

Potrivit lui Franks, nivelul arieratelor în economie a rămas marea restanţă a Guvernului în Programul Economic convenit cu FMI, iar datoriile întreprinderilor de stat afectează întreaga economie, au transmis, miercuri, finanţatorii externi.

Toruşi, FMI nu va ţine cont de nivelul arieratelor pentru eliberarea următoarelor tranşe de bani.

UPDATE 11 34 Franks: România îşi permite un sector public de tip Dacia, nu Mercedes

Şeful misiunii FMI a reamintit autorităţilor române că banii publici trebuie să se concentreze pe investiţii, şi nu pe angajaţii de la stat.

"Cu cât mai mulţi bani sunt cheltuiţi pe angajaţii de la stat, cu atât mai puţini bani vor rămâne pentru investiţiile publice", a afirmat Franks. În acest context, oficialul a precizat că nu se aşteaptă la o îmbunătăţire substanţială a cererii interne, arătând că aceasta va fi limitată şi în 2010.

Reducerea cheltuielilor de personal se va realize atât prin scăderea masei salariale, cât şi prin disponibilizarea de personal, contribuţia acestor măsuri urmând să fie decisă de Guvern.

"Ca să reduci cheltuielile de personal sunt două căi. Prima să tragi salariile în jos sau a doua să dai afară angajaţi. Guvernul a ales o combinaţie. Salariile au fost îngheţate (...) Vor fi şi unele reduceri de personal. Mixul exact este ceva ce am lăsat la atitudinea Guvernului. Există o anumită flexibilitate", a explicat Franks.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite