Băncile centrale pun aurul la bătaie pentru susţinerea băncilor comerciale

Pentru prima oară în ultimii zece ani, cantitatea de aur dată cu împrumut de către băncile centrale celor comerciale, a crescut. Potrivit informaţiilor care circulă în pieţe, băncile centrale oferă astfel băncilor comerciale aurul necesar pentru a fi folosit drept garanţie, astfel încât acestea să se poată împrumuta mai uşor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Băncile centrale deţin aproximativ a şasea parte din cantitatea de metal preţios existent în întreaga lume, iar activităţile acestora pe piaţa aurului sunt extrem de opace. Astfel de statistici ar fi însă interesante pentru pieţe şi investitori, în condiţiile în care multe bănci centrale îşi oferă aurul din rezerve cu împrumut în schimbul unei dobânzi.

Citeşte aici cum poate fi folosit aurul ca şi garanţie pentru scăderea costurilor de împrumut ale statelor europene supraîndatorate

Potrivit Financial Times, care preia statisticile publicate marţi de Thompson Reuters GFMS – entitate care urmăreşte piaţa metalului preţios, cantitatea de aur dată cu împrumut de către băncile centrale din întreaga lume s-a aflat în creştere pentru prima oară din 2000 până în prezent.
Estimările GFMS confirmă de fapt zvonurile apărute în piaţă înca de acum aproximativ şase luni, potrivit cărora majorarea semnificativă a cantităţii de aur împrumutată de către băncile centrale jucătorilor privaţi s-a produs în mod special pe fondul dificultăţilor majore pe care băncile europene le-au avut în a atrage lichidităţi în valută americană.

Citeşte aici mai multe despre aur ca şi activ reper pentru pieţe în bula datoriilor publice

Potrivit acestor zvonuri, băncile comerciale europene au folosit din plin aurul luat cu împrumut de la băncile centrale, drept garanţie pentru a putea lua împrumuturi în dolari de pe pieţele internaţionale. “Sunt tot mai multe elemente care indică faptul că băncile centrale oferă cu împrumut aurul băncilor comerciale, care la rândul lor îl folosesc pentru a lua împrumuturi în monedă americană” au declarat reprezentanţii GFSM pentru publicaţia financiară Financial Times.

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale la cel mai înalt nivel de la ruperea acordului de la Bretton Woods până în prezent

GFSM nu a făcut publice cifrele privind cantitatea de aur împrutată în 2011 de băncile private de la cele centrale, spunând că diferenţele faţă de anul anterior sunt mici. Ei au menţionat însă că la finele anului 2010, cantitatea de metal preţios împrumutată de băncile comerciale şi folosită pentru garantarea împrumuturilor de care au nevoie, era de circa 700 de tone, urmând un trend descendent început în 2000, când aceleaşi operaţiuni însumau circa 5000 de tone de aur.Acesta este contextul în care, în 2011 trendul pare a se fi inversat, potrivit declaraţiilor GFMS.

Dincolo de operaţiunile de împrumut pe care le practică, băncile centrale din întreaga lume au făcut achiziţii nete de 430 de tone de aur în 2011 - cea mai mare cantitate de aur cumpărată vreodată de aceste instituţii de la căderea acordului de la Bretton Woods, cu 40 de ani în urmă, până în prezent – potrivit reprezentanţilor aceleiaşi companii, citate de Financial Times.

Analiştii GFMS consideră că preţul aurului va începe din nou să prindă viteză pe parcursul acesui an, astfel încât va depăşi nivelul de 2000 de dolari pe uncie fie în 2012, fie cel târziu în prima parte a anului viitor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările