Autostrada Sebeş - Turda: Grecii lucrează haotic. Nu vor termina nici în 2021, deşi termenul este noiembrie 2020 VIDEO

Autostrada Sebeş - Turda: Grecii lucrează haotic. Nu vor termina nici în 2021, deşi termenul este noiembrie 2020 VIDEO

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Foto Asociaţia Pro Infrastructură

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeş Turda nu va fi finalizat nici măcar anul viitor, deşi termenul stabilit prin contract este noiembrie 2020, susţine Asociaţia Pro Infrastructură, precizând că grecii de la Aktor s-au mobilizat insuficient.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am realizat o vizită pe tronsonul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda. Mulţumim CNAIR şi DRDP Cluj pentru disponibilitate şi transparenţă.

Putem observa o dată în plus managementul haotic al grecilor de la Aktor, mobilizarea insuficientă, lucrările realizate în ultimii 5 ani ce trebuie remediate, sau un sistem de scurgere al apelor aproape inexistent ce produce pagube semnificative la fiecare ploaie.
 
Cu excepţia structurilor principale unde subcontractorul Retter este bine mobilizat, este greu de crezut că Aktor va finaliza restul lucrărilor chiar şi în anul 2021”, a informat Asociaţia Pro Infrastructură.
 
 
În urmă cu trei săptămâni, premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor Lucian Bode au verificat în teren, stadiul lucrărilor de pe loturile 1 şi 2 ale autostrăzii A10 Sebeş-Turda, considerând că „lucrările sunt în grafic”.
 
”În momentul de faţă, pentru finalizarea celor două tronsoane de autostradă nu este necesară decât mobilizarea constructorilor, în conformitate cu discuţiile pe care le-am avut, plecând de la lucrările care mai sunt de executat, fie că este vorba despre fundaţii, de turnare de asfalt sau alte tipuri de lucrări care trebuie efectuate.
 
Trebuie să-şi facă o planificare minuţioasă, de exemplu pe tronsonul 2 este necesară o suplimentare de utilaje, cel puţin 45-50 şi de asemenea este nevoie de cel puţin 300 de angajaţi pentru a putea realiza lucrările necesare în termenul planificat”, a declarat premierul Orban.
 
Potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode, pe lotul 1 al autostrăzii nu există în acest moment niciun blocaj, iar lucrările pot fi terminate la termenul asumat – sfârşitul lunii noiembrie. De asemenea, ministrul consideră că şi antreprenorul de pe lotul 2 poate finaliza lucrarea la timp, chiar dacă a solicitat o extensie de timp.
 
”Am vizitat astăzi împreună cu domnul prim-ministru cele două loturi din Autostrada Sebeş-Turda. Pe lotul 1 am constatat un miracol pe care trebuie să vi-l împărtăşim. După 4 ani de tergiversări s-a rezolvat problema relocării liniei electrice. După 4 ani de aşteptări şi de bătaie de joc, până la urmă, pentru relocarea a 4 stâlpi.
 
Acolo frontul de lucru este asigurat, progresul fizic este la 90%. Nu avem în acest moment niciun blocaj care să ne determine să spunem că lucrările nu se vor finaliza în termenul agreat la sfârşitul lunii noiembrie din acest an. Am văzut şi problema alunecării de teren, în urma expertizei se va interveni acolo, iar specialiştii consideră că acolo, în maximum 30 de zile lucrurile pot fi remediate.
 
Pe lotul 2 este nevoie de o mobilizare foarte bună a antreprenorului şi avem angajamentul lor că acest lucru se va întâmpla. Din punctul nostru de vedere, solicitarea de a acorda acea extensie de timp este fezabilă şi o vom analiza la începutul săptămânii viitoare.
 
Aşadar şi pentru lotul 2, cu extensia de timp acordată, termenul de finalizare a acestei lucrări la 30 noiembrie poate fi un termen fezabil, un termen pe care antreprenorul şi-l asumă pentru a nu ştiu câta oară, aici, în prezenţa noastră”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
 
Ultima vizită oficială a reprezentanţilor Guvernului la cele două şantiere din judeţul Alba ale autostrăzii a fost la mijlocul lunii mai. La acea dată, pe primul lot – segmentul de 17 km între Sebeş (Lancrăm) şi Alba Iulia (Sântimbru) – lucrările erau la 86%, stadiu fizic, iar pe lotul doi – Alba Iulia (Sântimbru) – Aiud (Rădeşti) – erau de 67,1%.
 
Potrivit ultimelor date publicate de CNAIR, la 25 iulie a.c. stadiul fizic al lucrărilor de pe lotul 1 era de 89,5% şi se menţine angajamentul de finalizare a construcţiei la data de 30 noiembrie 2020. Acelaşi termen este asumat în continuare şi de constructorul lotului 2, unde construcţia a ajuns la 71,15%. Cele două loturi au în total o lungime de circa 40 de kilometri.
 
Autostrada Sebeş – Turda Lot 1 – 17 km (Lancrăm – Sântimbru)
 
Valoare contract (fără TVA) – 541.739.137,21 lei (460.478.266,63 lei – Fondul de Coeziune 85% şi 81.260.870,58 lei – Guvernul României 15%)
Proiectant: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Constructii SRL
Consultant: Egis Romania SA
Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Constructii SRL
Stadiu actual: execuţie lucrări
Data începerii lucrărilor: 2 decembrie 2014
Termenul iniţial de finalizare din proiect: octombrie 2016
Data finalizării lucrărilor (estimat): noiembrie 2020
 
Autostrada Sebeş – Turda Lotul 2 (de la Sântimbru/Alba Iulia la Aiud/Rădeşti) – 24,25 km
Proiectant: D.P Consult SRL
Consultant: Asocierea KAPPA – Architects & Engineers SRL – SALFO & Associates SA
Constructor: Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) – Euro Construct Trading 98 SRL
Valoare contract, fără TVA: 549.332.493,62 lei fără TVA, din care 466.932.619,58 – lei Fonduri Coeziune 85% şi 82.399.874,04 lei Guvernul României 15%.
Data începerii lucrărilor: 2 decembrie 2014
Termenul iniţial finalizare proiect: 2 octombrie 2016
Data finalizării lucrărilor (estimat): noiembrie 2020
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: