Vineri este ultima zi de înscriere în programul Rabla, de aplicare la proiectele PNDR şi ultima zi de lucru la mina Petrila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este ultima zi în care cei care doresc o maşină prin programul Rabla mai pot aplica, programul urmând să expire. De asemenea, tot astăzi se încheie înscrierile de proiecte pe sesiunile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) privind o serie de investiţii . Concomitent, astăzi este ultima zi de lucru la mina de huilă Petrila, din Valea Jiului, care se afla în exploatare de mai bine de 150 de ani.

Programul Rabla expiră astăzi.Sub 3.000 din cele 5.000 de tichete destinate persoanelor juridice erau alocate săptămâna trecută, în vreme ce pentru persoane fizice fuseseră dejal alocate peste 19.500 de tichete din totalul celor 20.000 emise.

Anul acesta, în cadrul programului Rabla, au fost emise 25.000 de tichete (20.000 pentru persoane fizice şi 5.000 pentru persoane juridice), prin care, în schimbul casării unei maşini mai vechi de 8 ani se obţine o reducere de 6.500 de lei la cumpărarea uneia noi.

Persoanele juridice trebuie să depună un dosar la AFM pentru a beneficia de program, în timp ce personele fizice se înscriu direct la dealer-ul auto dorit, iar tichetele sunt alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administraţia Fondului de Mediu.

Investiţii pe PNDR

De asemenea, tot astăzi este termenul-limită pentru o serie de măsuri deschise prin PNDR. După această dată nu va mai fi permisă depunerea cererilor de finanţare până la deschidrea unei noi sesiuni în cursul anului 2016.

Sunt vizate mai multe tipuri de investiţii şi măsuri de finanţare, grupate în submăsura 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“.

Domeniile de acoperite sunt:

– Activităţi de producţie (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie şi carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activităţi de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcţii metalice, maşini, utilaje şi echipamente; fabricare produse electrice, electronice, etc.);

– Activităţi meşteşugăreşti (ex: activităţi de artizanat şi alte activităţi tradiţionale non‐agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.);

– Activităţi turistice (ex: servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică);

– Furnizarea de servicii, inclusiv construcţii, reconstrucţii şi/sau modernizarea spaţiilor şi zonelor aferente desfăşurării activităţilor (ex: medicale, sociale, sanitar‐veterinare; reparaţii maşini, unelte, obiecte casnice; consultanţă, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informaţiei şi servicii informatice; servicii tehnice, administrative, etc.);

– Fabricarea de peleţi şi brichete din biomasă.

Ultimul şut la Petrila

De asemenea, activitatea de producţie la mina Petrila, din judeţul Hunedoara, va fi oprită la finele acestei zile, conform unor angajamente internaţionale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizaţi, restul urmând să fie redistribuiţi la minele Uricani şi Paroşeni.

La Petrila, sunt în prezent 350 de angajaţi, dintre care o sută vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul acestui an. Ceilalţi 250 vor fi redistribuiţi în cadrul celorlalte exploatări.

La cele trei mine, Petrila, Paroşeni şi Uricani, sunt angajate 1.450 de persoane, dintre care 250 de persoane vor fi disponibilizate până la sfârşitul anului. Termenul final pentru închiderea acestora este 2018.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite