Analiştii financiari susţin că efectele pandemiei se vor resimţi până în trimestrul al doilea din 2022

Analiştii financiari susţin că efectele pandemiei se vor resimţi până în trimestrul al doilea din 2022

Foto: Athivă Adevarul

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut faţă de luna anterioară cu 5,3 puncte până la valoarea de 55,7, însă 51% din analiştii financiari estimează că durata impactului economic al coronavirusului se va resimţi până în trimestrul al doilea al anului 2022.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui sondaj al reprezentanţiilor  Asociaţiei CFA România este a treia lună consecutivă de creştere substanţială a încrederii în economie şi a patra lună consecutivă de creştere a componentei de anticipaţii a indicatorului.
 
Astfel, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2022/februarie 2021) a înregistrat o valoare medie de 2,58% iar, în ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 88% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).
 
De asemenea, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro.
 
Sursa citată menţionează că, 63% din participanţii la sondaj sondaj considera preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat. Totodată, participanţii la sondaj anticipează revenirea inflaţiei, 63% dintre participanţi considerând că rata inflaţiei va creşte în următoarele 12 luni.
 
"Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 relevă: Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 51%) anticipează că acesta se va resimţi până în trimestrul II al anului 2022; Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,4%; Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este +3,6%", transmite asociaţia în comunicat.
 
Analiştii financiari apreciază că datoria publică ca procent în PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la 51%. De asemenea, anticipaţiile respondenţilor sunt de adoptare a euro de către România în anul 2029. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările