Amânare de la plata chiriei: Fiscul vă poate executa silit

Amânare de la plata chiriei: Fiscul vă poate executa silit

FOTO 123 RF

Persoanele fizice sau juridice sau liber profesioniştii care vor să solicite amânarea de la plata chiriei trebuie să ştie că organele fiscale le pot executa silit pentru recuperarea sumelor pe care le va plăti în locul lor, conform legii abia publicate în Monitorul Oficial.

Legea 62 din 20 mai, privind aplicarea unor facilităţi de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă şi în prima lună de după ridicarea acesteia a fost publicată joi în Monitorul Oficial, normele de aplicare urmând să fie stabilite într-un termen de 15 zile, adică aproape la expirarea termenului pentru care a fost elaborată legea.
 
Potrivit legii, firmele şi liber profesioniştii care îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu închiriat şi ale căror venituri sau încasări au scăzut cu 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic, dar şi persoanele fizice care locuiesc în spaţii închiriate şi care au fost afectate economic direct sau indirect de pandemie, pot cere Fiscului amânarea plăţii chiriei, fără dobânzi sau penalităţi.
 
Cererea adresată organului fiscal va fi însoţită de contractual de închiriere, un act adiţional la acesta care conţine acordul părţilor, durata de amânare şi suma, datele de identificare ale proprietarului şi chiriaşului, contul bancar al proprietarului, data şi semnătura ambelor plăţi, dar şi dovada afectării veniturilor chiriaşului.
 
În baza acestei cereri, organul fiscal teritorial va efectua plata chiriei către proprietar, dar numai dacă solicitantul îndeplineşte, cumulativ, următoarele cerinţe:
 
  • chiria lunară specificată în actul adiţional este mai mică, cel mult egală cu chiria din luna februarie 2020;
  • valoarea chiriei lunare din actul adiţional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singură locaţie.
  • Cererea poate fi depusă şi prin poştă electronică la o adresă de e-mail care va fi afişată pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial.
 
Fiscul îşi poate recupera banii prin executarea silită a chiriaşului
 
Articolul 3 din lege prevede că locatarii cărora Fiscul le plăteşte chiria sunt obligaţi să plătească suma, eşalonat, în rate lunare egale până la data de 31 decembrie 2020, în caz contrar urmând să fie executaţi silit.
 
„Art. 3 (1) Locatarii care beneficiază de prevederile art. 1 alin. (1) sunt obligaţi să plătească chiriile lunare, a căror plată a fost amânată prin act adiţional între locator şi locatar, organului fiscal teritorial competent, care a plătit aceste chirii locatorului, eşalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.
 
(2) În cazul în care locatarii nu îşi îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1), organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanţelor nerecuperate, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare”.
 
Facilităţile se aplică în mod corespunzător pentru toată perioada stării de urgenţă, precum şi pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgenţă.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: