Acţionarii Romgaz au refuzat salariile de nabab pe care le voia conducerea

Acţionarii Romgaz au refuzat salariile de nabab pe care le voia conducerea

Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz a decis, miercuri, într-o şedinţă, să nu aprobe majorarea indemnizaţiilor lunare ale conducerii executive. Dacă noile salarii erau aprobate, directorul general ar fi fost recompensat cu 57.000 de lei pe lună.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu se aprobă următoarele:

1. Indemnizaţia fixă lunară pentru Directorul General şi/sau a administratorilor executivi în limita a de 6 ori media pe ultimele douăsprezece luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii;

2. Indemnizaţia fixă lunară pentru Directorul Economic în limita a de 6 ori media pe ultimele douăsprezece luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii;

3. Componenta variabilă anuală a remuneraţiei Directorului General şi/sau a administratorilor executivi în limita a 2 indemnizaţii fixe anuale brute stabilite pentru Directorul General şi/sau administratori executivi;

4. Componenta variabilă anuală a remuneraţiei Directorului Economic în limita a 1,3 indemnizaţii fixe anuale brute stabilite pentru Directorul Economic”, arată decizia acţionarilor, luată în AGA de miercuri.

Calculele „Adevărul” bazate pe informaţiile INS din lunile februarie 2019, septembrie 2018 şi februarie 2018 (începutul, sfârşitul şi jumătatea perioadei de 12 luni) salariul mediu brut din domeniul extracţiei de petrol brut şi gaze naturale a fost de 8.785,3 lei, ceea ce înseamnă că indemnizaţia lunară ce urma să fie încasată de şefii Romgaz era de 52.718 lei, echivalentul a 10.982 euro pe lună calculat la un curs de 4,8 lei/euro.

Pe lângă această indemnizaţie fixă lunară, veniturile şefilor Romgaz urmau să fie rotunjite şi cu o „componentă variabilă anuală a remuneraţiei”, în cazul directorului general şi ai administratorilor executivi fiind stabilite la nivelul a 2 indemnizaţii fixe anuale brute, adică de două ori câte aproape 11.000 de euro (21.964 euro) , iar pentru directorul economic de numai 1,3 astfel de indemnizaţii, adică 14.276,6 euro.

Cumulat, directorul general şi administratorii Romgaz urmau să încaseze fiecare câte 153.748 euro pe an, iar directorul economic puţin peste 146.000 de euro.

Acţionarul principal al Romgaz este statul român, cu 70% dintre acţiuni, şefii companiei fiind numiţi politic de partidele aflate la guvernare.

Directorul general al societăţii este Adrian Volintiru, numit pe patru ani, iar el este şi membru executiv neindependent al Consiliului de Administraţie, fiind singurul care are această calitate dintre cei şapte membri al CA-restul sunt neexecuivi, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Directorul economic este Andrei Bobar. Ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie sunt Nistoran Dorin – Liviu, Ungur Ramona, Grigorescu Remus, Ciobanu Romeo Cristian, Jude Aristotel Marius, Jansen Petrus Antonius Maria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: