Acordarea licenţelor 5G este imposibilă până la finalul anului, „chiar şi în cel mai optimist scenariu”

Acordarea licenţelor 5G este imposibilă până la finalul anului, „chiar şi în cel mai optimist scenariu”

Acordarea licenţelor 5G în România este imposibilă până la finalul acestui an, chiar şi în cel mai optimist scenariu, a declarat, marţi, la conferinţa „Ziua Comunicaţiilor”, Eduard Lovin, vicepreşedinte Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Ştiri pe aceeaşi temă

Motivele sunt lipsa unei Hotărâri de Guvern de stabilire a preţurilor minime de pornire a licitaţiei şi a calendarului plăţilor la Trezoreria statului, precum şi lipsa unui document de clarificare şi transpunere a Memorandumului guvernamental privind securitatea reţelelor 5G, pentru ca operatorii să aibă predictibilitate şi să poată face planuri de investiţii pe termen lung, pe toată perioada licenţelor, a explicat oficialul.

„ANCOM este pregătită pentru licitaţia privind alocarea drepturilor de utilizare a spectrului radio care să permită implementarea şi utilizarea 5G la nivel naţional la întreaga capacitate, însă putem demara procedurile necesare organizării licitaţiei numai după ce va fi îndeplinită această etapă legală obligatorie: publicare în Monitorul Oficial a acestor acte normative. Apoi, după publicare, noi vom analiza rapid dacă mai sunt necesare ajustări la Caietul de sarcini consultat încă de anul trecut. Dacă sunt necesare ajustări şi completări, Caietul de sarcini, sau secţiuni ale acestuia, va fi supus unui nou proces de consultare publică într-o perioadă de minimum 10 zile, maximum 30 de zile”, a explicat Lovin, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că toate sumele provenite din licitaţia de spectru radio constituie parte a bugetului de stat „şi nu rămâne niciun ban la Autoritate”.

„Fie că va fi consultat din nou Caietul de sarcini şi textul licenţelor, fie că rămânem la forma consultată anul trecut va fi necesară adoptarea documentaţiei aferente licitaţiei în cadrul unui Consiliu Consultativ cu toată industria şi cu toate instituţiile interesate. Abia de aici putem vorbi de acel moment T0 al licitaţiei, adică publicarea anunţului de participare şi a Caietului de sarcini. Ulterior, selecţia propriu-zisă, etapă în care depun ofertele iniţiale şi are loc evaluarea acestora, precum şi licitarea efectivă poate dura între 3 şi 4 luni, de la anunţ şi până la acordarea licenţelor. La un calcul matematic, pe calendar, chiar şi în scenariul cel mai optimist în acest moment, acela în care până săptămâna viitoare avem publicate în Monitorul Oficial cele două acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, în momentul de faţă, imposibilă acordarea licenţelor 5G până la finalul acestui an. Toate sumele provenite din licitaţia de spectru radio, ca de altfel şi din licitaţiile anterior organizate de reglementator, constituie parte a bugetului de stat şi nu rămâne niciun ban la Autoritate”, a menţionat oficialul ANCOM.

Lovin a subliniat ideea că, deşi la momentul actual, serviciile 5G sunt lansate în România de către unii operatori, acestea sunt mai degrabă servicii demonstrative ce nu permit atingerea tuturor parametrilor din standarde.

„Serviciile 5G sunt deja lansate comercial de un an de zile de operatorii mobili din România. Trebuie precizat că am fost a treia ţară din Europa unde s-a întâmplat acest lucru. Acoperirea este deocamdată la centrele unor mari oraşe, iar unul dintre operatori a afirmat că a ajuns să acopere tot Bucureştiul deja. Serviciile sunt bune şi permit sute de megabiţi pe secundă, aproape comparabile cu experienţa de utilizare a fibrei optice, însă trebuie să înţelegem că este prima versiune comercială a 5G. Nu permite încă toţi parametrii din standarde. În prezent, sunt mai degrabă servicii demonstrative, un pionierat de nişă şi nu serviciile de masă. Operatorii au făcut aceste lansări ale serviciilor 5G utilizând spectrul pe care îl deţin în prezent, licenţele deţinute fiind pentru utilizare neutră din punct de vedere tehnologic, permiţându-se furnizarea serviciilor în absolut orice tehnologie posibilă conform strategiilor comerciale ale fiecăruia. Pentru a putea vorbi cu adevărat de 5G în România, operatorii au nevoie de spectru suplimentar. Saltul de performanţă adus de 5G şi serviciile de masă pur şi simplu nu pot fi furnizate doar cu spectrul existent, în momentul de faţă”, a afirmat Eduard Lovin.

ANCOM a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III al acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă ar fi urmat să aibă loc în ultimul trimestru din 2020.

Guvernele SUA şi României, prin ambasadorii Hans Klemm şi George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, document care a fost clasificat, după momentul semnării.

Memorandumul a fost desecretizat la începutul lunii noiembrie 2019 şi, conform acestuia, furnizorii de reţele 5G trebuie să fie supuşi unei evaluări riguroase, iar protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare împotriva perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private a libertăţilor individuale ale cetăţenilor sunt vitale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările