Şi pensionarii trebuie să depună la ANAF Declaraţia Unică pentru anumite venituri

Şi pensionarii trebuie să depună la ANAF Declaraţia Unică pentru anumite venituri

Şi pensionarii trebuie să depună Declaraţia Unică la ANAF pentru anumite categorii de venituri, precizează specialiştii avocatnet.ro, detaliile tipurile de venituri şi termenul limită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit avocatnet.ro, pensionarii nu sunt scutiţi de depunerea declaraţiei unice şi plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obţin, pe lângă pensie, din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia celor pentru care impozitul se reţine la sursă), cedarea folosinţei bunurilor (chirii), activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligaţia depunerii acestei declaraţii.
 
Dacă au obţinut astfel de venituri în 2019 trebuie să depună declaraţia unică (definitivarea situaţiei, dacă s-a depus deja) şi trebuie plătite dările aferente până la 30 iunie. Iar tot până la acest termen pensionarii care obţin şi anul acesta astfel de venituri trebuie să depună declaraţia pentru estimarea veniturilor pe 2020, dar pentru care dările fiscale au termen abia anul viitor, pe 15 martie.
 
ANAF a emis un nou formular pentru Declaraţia Unică, cu bonificaţii incluse
 
ANAF anunţă că a modificat Declaraţia Unică, pentru a permite celor care achită dările până la data de 30 iunie să acceseze bonificaţiile.
 
Fiscul susţine că măsurile legislative din domeniul fiscal, implementate de Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru a reduce impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei şi vieţii românilor, au determinat modificarea formularului „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, al cărei termen de depunere s-a prelungit până la 30 iunie 2020.
 
Circa un milion de români care obţin venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câştiguri de capital şi alte forme de venituri trebuie să depună Declaraţia Unică.
 
Dacă declaraţia unică privind venitul realizat în anul 2019 se depune până la 30 iunie 2020, inclusiv, se acordă următoarele bonificaţii:
 
- pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau prin compensare integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;
 
- pentru depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, numai dacă este îndeplinită condiţia privind plata, menţionată anterior, caz în care se acordă ambele bonificaţii.
 
De aceste bonificaţii pot beneficia şi persoanele care:
 
- în anul 2019, au realizat venituri pentru care au obligaţia depunerii numai a declaraţiei unice privind venitul estimat (Capitolul II din declaraţia unică);
 
- au optat în anul 2019 pentru plata CAS sau a CASS.
 
Bonificaţia se determină de contribuabil şi se evidenţiază în mod distinct în declaraţia unică privind venitul realizat, obligaţiile de plată determinându-se prin diminuarea obligaţiilor fiscale datorate cu valoarea bonificaţiei.
 
ANAF menţionează că, în cazul în care contribuabilii au depus declaraţia unică pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificaţiilor, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declaraţii rectificative până la 30 iunie 2020, inclusiv, cu respectarea condiţiilor menţionate mai sus.
 
Fiscul reaminteşte contribuabililor că obligaţiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanţă prin intermediul Spatiului Privat Virtual (pentru depunerea declaraţiilor şi obţinerea de informaţii), iar plata poate fi efectuată prin internet banking sau ghiseul.ro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările